Francouzské volby: Do druhého kola postupují Hollande a Sarkozy

Paříž – V prvním kole prezidentských voleb ve Francii vyhrál socialistický kandidát François Hollande s 28,56 procenta hlasů. Ve druhém kole se 6. května utká s dosavadním prezidentem Nicolasem Sarkozym, kterého podpořilo 27,07 procenta hlasujících. Vyplývá to z téměř konečných výsledků voleb zveřejněných francouzským ministerstvem vnitra. Druhé kolo se uskuteční za dva týdny.

Hollande ve svém povolebním projevu zdůraznil, že v případě vítězství ve druhém kole chce změnit přístup Evropské unie k řešení současných hospodářských problémů. Sarkozy se v projevu soustředil na otázku vlastenectví a vyzval své příznivce k účasti ve druhém kole hlasování.

François Hollande: „Dnes jsem se stal kandidátem všech sil, které chtějí obrátit list a začít psát na nový… Mou povinností… je vrátit Evropu na cestu růstu a zaměstnanosti.“

Nicolas Sarkozy: „Vyzývám všechny Francouze, kteří staví lásku k vlasti nad stranickost a nad osobní zájmy, aby se ke mně připojil.“

Volby podle odhadů přinesly rekordní úspěch krajně pravicové Národní frontě. Její kandidátka Marine Le Penová skončila třetí s 18,12 procenty hlasů. Překonala tím dosud nejlepší výsledek svého otce, který v roce 2002 postoupil do druhého kola voleb se 16,9 procenta hlasů. Le Penová zatím neuvedla, zda pro druhé kolo podpoří některého z kandidátů. Svůj postoj zveřejní až 1. května.

Volební účast podle odhadů dosáhla zhruba 80 procent

Na čtvrtém místě je podle odhadů kandidát radikální levice Jean-Luc Mélenchon, kterého podpořilo 11,1 procenta hlasujících. Mélenchon už vyzval své příznivce, aby ve druhém kole podpořili Hollanda. „Vyzývám vás, abyste 6. května porazili Sarkozyho, aniž byste výměnou za to něco žádali. Přijďte, jako byste hlasovali pro mě,“ uvedl v prohlášení k voličům. Pátý podle stejných zdrojů skončil centrista François Bayrou se ziskem 9,1 procenta hlasů. Zbývajících pět kandidátů si připsalo nanejvýš dvě procenta hlasů. 

Během dopoledne na různých místech Francie odvolilo i všech deset prezidentských kandidátů. Prvním byl brzy ráno ve městě Pau na jihozápadě Francie centrista François Bayrou. Jako poslední z uchazečů o prezidentské křeslo své volební právo využil prezident Sarkozy, který se do volební místnosti v luxusním 16. pařížském obvodu na západě metropole dostavil s manželkou Carlou Bruniovou-Sarkozyovou krátce před polednem. 

Sarkozy zamával příznivcům a lidem ve volební místnosti se omluvil za „velký povyk“, s novináři ale nehovořil. Kandidát socialistů Hollande hlasoval ve městě Tulle v centrální Francii. „Toto jsou volby, které ovlivní budoucnost Evropy. Proto nás sleduje tolik lidí,“ řekl. „Nezajímá je ani tolik jméno vítěze, ale to, jakou bude prosazovat politiku,“ citovala jej AP. 

Sedmapadesátiletý Hollande, jehož účast ve druhém kole 6. května je považována prakticky za jistou, by podle průzkumů mohl v květnu zvítězit se ziskem 55 procent hlasů. Stal by se tak prvním levicovým šéfem Elysejského paláce po prezidentu Françoisi Mitterrandovi (1981-1995). 

Pařížská prokuratura už také vyšetřuje zveřejnění odhadů výsledků voleb ještě před uzavřením volebních místností. Prokuratura upřesnila, že se její vyšetřování týká francouzské tiskové agentury AFP, dvou belgických médií, jednoho švýcarského média a novozélandské internetové stránky. Vyšetřuje také jednoho belgického novináře, který odhady zveřejnil na twitteru. Zveřejňování výsledků a jejich odhadů před uzavřením volebních místností zakazuje francouzský zákon z roku 1977. Francouzským subjektům, které zákaz poruší, hrozí pokuta až 75 000 eur (1,9 milionu korun).

Vydáno pod