Zimmerman se dostal na kauci z vazby

Sanford - Američan George Zimmerman, který čelí obvinění ze zabití neozbrojeného černošského mladíka, se dostal na kauci vy výši 150 tisíc dolarů na svobodu. Muž v únoru na Floridě zastřelil sedmnáctiletého Treyvona Martina. Tvrdí, že jednal v sebeobraně, když ho chlapec napadl. Prokuratura ale Zimmermana viní z vraždy druhého stupně. Incident vyvolal protesty po celých Spojených státech.

Zimmerman vyšel z nápravného zařízení chvíli po půlnoci, na sobě měl hnědou bundu, džíny a s sebou tašku. Splnil totiž podmínky nutné k opuštění vazby. Zimmerman rychle nastoupil do BMW a novinářům odmítl záležitost komentovat. 

Podmínky stanovené soudcem Kennethem Lesterem Jr. určují, že musí Zimmerman nosit elektronické monitorovací zařízení. Od soumraku do úsvitu musí rovněž dodržovat zákaz vycházení a nesmí konzumovat drogy a alkohol. Nemá povoleno držet střelné zbraně.

George Zimmerman a Trayvon Martin
Zdroj: ČT24

Kdy bude Zimmerman souzen, zatím není jasné - datum ještě nebylo stanoveno. Vzhledem k jeho bezpečnosti by mělo zůstat tajemstvím místo jeho pobytu, a to až do dalšího vystoupení u soudu.

Ke střelbě došlo 26. února, když Zimmerman jako člen sousedské hlídky zaútočil na neozbrojeného teenagera černé pleti, s nímž se údajně popral. Policisté odmítli střelce zadržet s odůvodněním, že místní zákony netrestají použití střelné zbraně v sebeobraně. Původně lokální kauza postupně upoutala pozornost amerických médií a zaujala nakonec i Bílý dům. „Kdybych měl syna, vypadal by jako Trayvon,“ komentoval nedávno střelbu v Sanfordu prezident Barack Obama. Krátce po zabití černošského mladíka Zimmerman zmizel a se svými obhájci přerušil jakýkoli kontakt. Advokáti vyjádřili obavu o jeho fyzické a psychické zdraví. Podle floridské státní zástupkyně se ale Zimmerman policii sám přihlásil.