Tymošenko píše Obamovi a Putinovi: Zabraňte fyzické likvidaci mé ženy

Kyjev – Manžel vězněné ukrajinské expremiérky Julije Tymošenkové dnes vyzval světové státníky, aby se jeho ženy zastali. Žádá je, aby „nedopustili fyzickou likvidaci“ Tymošenkové a vyhlásili "osobní sankce proti představitelům režimu prezidenta Viktora Janukovyče. Tymošenková si v charkovské věznici odpykává sedmiletý trest, stěžuje si přitom na ukrutné bolesti zad, léčbu od ukrajinských lékařů ale odmítá.

Tymošenko připomíná, že jeho žena byla v minulých dnech převezena do charkovské civilní nemocnice a krátce nato zpět do vězení, když odmítla podstoupit nabízenou léčbu. Němečtí lékaři, kteří minulý týden Charkov navštívili, totiž nepovažují nemocnici za vhodnou k léčbě chorobných změn na páteři. 

„Násilný převoz Julije Tymošenkové do nemocnice je vrcholem cynismu a ponížením elementární lidské důstojnosti,“ píše Tymošenko. Dopis adresuje prezidentovi USA Baracku Obamovi, budoucímu šéfovi Kremlu Vladimiru Putinovi, německé kancléřce Angele Merkelové, předsedovi Evropského parlamentu Martinu Schulzovi a generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi. 

„Trváme na přesném dodržování léčebného plánu stanoveného německými doktory. Léčbu musejí provádět odborníci nezávislí na ukrajinském ministerstvu zdravotnictví, které půl roku lhalo, že Tymošenková je zdráva,“ žádá též Tymošenko. Bez ohledu na výhrady německých lékařů nyní chtějí ukrajinské úřady expremiérku násilím dopravit k dalšímu soudnímu přelíčení, které má brzy začít, varuje manžel expremiérky.

Oleksandr Tymošenko, který letos v lednu získal azyl v Česku, svůj dopis zveřejnil na webových stránkách strany Vlast (Baťkivščyna), které jeho vězněná žena předsedá.