V KLDR už brzo další jaderný test, tvrdí zdroj

Peking - Severní Korea podle agentury Reuters téměř dokončila přípravy na jaderný test. Brzy tak údajně může dojít už ke třetí nukleární zkoušce komunistické KLDR. Spojené státy mezitím zjišťují, odkud pochází transportér, který nesl během vojenské přehlídky v Pchjongjangu raketu. Tvrdí, že Korea ho koupila od čínské společnosti. Pokud by se spekulace potvrdila, mohlo by jít o porušení rezoluce OSN.

Severní Korea finišuje s přípravami na další jaderný test, uvedl zdroj blízký vládě v Pchjongjagu a Pekingu. Zkouška by podle něj mohla proběhnout už brzo. Neupřesnil však, zda se bude jednat už o třetí test s využitím plutonia, nebo zda Pchjongjang využije obohacený uran. 

Stejný zdroj celkem spolehlivě předpověděl události už v minulosti, o severokorejské jaderné zkoušce v roce 2006 informoval několik dní před tím, než se uskutečnila. Že by měla nová zkouška proběhnout v nadcházejících dnech, tvrdí i jihokorejská média, podle kterých by k tomu mohlo dojít do dvou týdnů. 

Napětí v oblasti navíc vyhrotilo před několika dny vypuštění severokorejské rakety Unha-3, která měla vynést na oběžnou dráhu komunikační družici. Raketa ale krátce po startu explodovala a její trosky spadly do moře západně od pobřeží Jižní Koreje. Svět Severní Koreu nicméně podezřívá, že chtěla vyzkoušet raketu dlouhého doletu schopnou nést jadernou hlavici.

Vydáno pod