Robotickému hlídači neunikne žádný vězňův nešvar

Soul - Práce hlídače ve vězení příliš netáhne. Vězeňská služba v Jižní Koreji proto nyní našla způsob, jak tradiční dozorce nahradit. Asijské fórum pro nápravná zařízení totiž vyvinulo prototyp umělého strážce. Ten se vyplatí a navíc svou práci odvádí zcela bez emocí. Oči má doslova všude, a to díky 3D kameře, kvůli níž přesně ví, kdy vyhlásit poplach. S trestanci může navíc komunikovat.

Umělý dozorce potřebuje jen dvě hodiny na dobití baterií a může nastoupit znovu na osmihodinovou směnu. Pro věznice je to skvělý zaměstnanec, který nikdy nepožádá o zvýšení platu, nepotřebuje pauzy na oběd a neodskakuje si na cigaretu. 

Žádná cela hlídači neunikne

Sedmdesátikilový hlídač vypadá mírumilovně, ale má oči všude. Pohybuje se na čtyřech kolech, rychlostí dva kilometry v hodině. Nahlíží do jednotlivých cel a jeho čidla monitorují, co se uvnitř děje. 

Lee Baik-Chul, předseda Asijského fóra pro nápravná zařízení:

„Robota jsme vyvinuli proto, aby pomáhal důstojníkům i vězňům. Je to ochránce a pomocník. Má hlídat bezpečí a životy uvězněných a zároveň ulevit strážcům v pracovních časech, kdy je pro ně služba nejtěžší, tedy hlavně v noci.“

Díky speciálnímu softwaru robot sám vyhodnotí, jestli je nutné vyhlásit poplach. „Používáme 3D kameru, takže robot může detailně zmapovat každý detail akce, která se odehrává za oknem cely,“ konstatoval Lee Baik-Chul.

Robotický hlídač
Zdroj: ČT24

Když umělý hlídač vidí neobvyklé chování, dokáže situaci analyzovat a problém nahlásit kontrolnímu systému. Pak musí ale přiklusat opravdoví dozorci, aby sjednali pořádek. 

Hlídače lze ovládat i ručně přes iPad

Robot může s uvězněnými i komunikovat. Zprostředkovává kontakt mezi strážci v kanceláři a vězni na cele. V práci si počíná zcela samostatně, ale je možné jej přepnout také na ruční dálkové ovládání skrze iPad. 

Robotizace za mřížemi tímto kouskem pro Jihokorejce nekončí. Už pracují na prototypu pomocníka, který dokáže obstarat osobní prohlídky.

Umělý dozorce (zdroj: ČT24)