Člen ostrahy: Breivik vytvořil z vládní čtvrti válečnou zónu

Oslo - Před norským soudem dnes vypovídali policisté a členové ostrahy v případu atentátníka Anderse Breivika. Podle velitele zásahu původní domněnka byla, že jde celkem o dva pachatele - jednoho nordického a jednoho nenordického původu. Jeden ze členů ostrahy ve vládní budově popisoval hrůzu po výbuchu. Na místě to prý vypadalo jako ve válečné zóně. Obžalovaný dnes sledoval svědky bez jakýchkoliv emocí. Breivik vloni v červenci zabil celkem 77 lidí. Proces začal před týdnem a měl by trvat až do konce června. O měsíc později má soud vynést rozsudek.

„Věděl jsem, že to bude vážné,“ vzpomínal velitel na osudný den

Velitel zásahu Thor Langli řekl, že původní hlášení po výbuchu bomby hovořila o dvou podezřelých a o dalších dvou nastražených trhavinách. Také vzpomínal na moment, kdy se dozvěděl o střelbě na ostrově Utöya. V té době stál vedle šéfa metropolitní protiteroristické jednotky, kterému někdo zavolal. „Viděl jsem na jeho tváři, že jde o něco vážného,“ řekl Langli. "Zatímco jsem na něj hleděl, řekl koutkem úst: střelba na Utöye.

Jako první dostal Langli hlášení, že z místa výbuchu svědkové viděli odcházet „nenordickou“ osobu. Poté obdržel další zprávu, tentokrát o podezřelém, který vypadal skandinávsky. Vycházel proto z toho, že jsou dva podezřelí. Když se Langli dozvěděl o Utöye, pomyslel si, že oba útoky spáchal jediný člověk. „Myslel jsem, že je tam spojení. Neměl jsem pro to ale důkazy,“ vysvětlil. Dodal, že si nedovedl představit, aby za takovými „šílenými plány“ byli dva lidé.

Anders Breivik
Zdroj: ČTK/AP/Lise Aserud, POOL

Inge Kristoffersen, který byl v době výbuchu jako ostraha ve vládní budově, vypověděl, že sotva zaměřil bezpečnostní kameru na registrační značku odstaveného auta, vozidlo vybouchlo. Místo exploze popsal jako „válečnou zónu“.

O Breivikově stavu rozhodne až soud
   
Breivik se ke svým činům přiznal, ale považuje se za nevinného. Jednal prý v sebeobraně proti multikulturalismu a muslimskému přistěhovalectví. Hrozí mu 21 let vězení s možností opakovaného prodlužování trestu až na doživotí, nebo internace na psychiatrické klinice. O jeho trestní odpovědnosti musí rozhodnout soud, Breivik opakovaně prohlašuje, že byl v době útoku příčetný.

Vydáno pod