Medvěděv se loučil - v duchu sovětských pětiletek

Moskva - Pokračovat v modernizaci Ruska a bojovat s korupcí dnes slíbil ruský prezident Dmitrij Medvěděv v projevu, kterým se loučil s nejvyšší funkcí a současně si vytyčoval úkoly jako předseda příští vlády. Funkce si vymění s dosavadním premiérem Vladimirem Putinem, který se 7. května vrátí do Kremlu. Putin dnes také oznámil, že poté odstoupí z čela své strany Jednotné Rusko. Současně navrhl, aby jej ve funkci předsedy vystřídal právě Medvěděv, který se stane i novým premiérem. Medvěděvův dnešní projev na slavnostním zasedání Státní rady si vyslechli i ministři v čele s Putinem, gubernátoři a poslanci.

Medvěděv si před čtyřmi lety jako hlavní úkol vytyčil rozvoj občanských a ekonomických svobod, budování právního státu, potírání korupce a modernizaci ekonomiky závislé na exportu surovin. Naděje na změny ale podle kritiků nenaplnil a od Putinova návratu do Kremlu se vesměs čeká zakonzervování dosavadního stavu či „utahování šroubů“.

„Chudoba, ekonomická zaostalost, nízká délka života, to jsou hlavní nepřátelé naší svobody,“ prohlásil Medvěděv, podle něhož svoboda a pořádek nejsou v rozporu. Přislíbil také omezovat zasahování státu do ekonomiky, nezvyšovat daně či zmírňovat tresty za hospodářské delikty, které v ruské praxi často zneužívají úřady k vydírání a postihu podnikatelů. Nejznámější ruský vězeň a bývalý ropný magnát Michail Chodorkovskij však stále zůstává ve vězení a ani vyšetřování smrti právníka Sergeje Magnitského, drženého ve vazbě, navzdory Medvěděvovým příslibům dosud nepokročilo. V pondělí Medvěděv nicméně udělil milost Sergeji Mochnatkinovi, odsouzenému předloni na 2,5 roku do vězení za údajné napadení policisty. Mochnatkin je první ze seznamu třicítky politických vězňů, jejichž propuštění požadovaly opoziční demonstrace před březnovými prezidentskými volbami.

Medvěděv slíbil nepolevit ani ve „válce proti korupci“, která však dosud nevedla k hmatatelnějším výsledkům, či v politických reformách, které mají překonat „příznaky stagnace“ systému. Dosavadní změny však opozice pokládá jen za kosmetické.

Medvěděvův projev na zasedání Státní rady
Zdroj: Alexander Zemlianichenko/ČTK/AP

Pro pětiletku své vlády stanovil Medvěděv sedm hlavních úkolů, které odpovídají i prioritám nového prezidenta: zvýšit očekávanou délku života na 75 let, snížit podíl rodin pod životním minimem pod desetinu populace a dovést většinu rodin do střední třídy, zlepšit postavení Ruska na žebříčku Světové banky ohledně podnikatelského ovzduší ze 120. na nejméně 40. příčku s výhledem na vstup do první dvacítky nejpozději v roce 2020. Za pět let má také vzniknout nejméně 25 milionů nových pracovních míst v „nesurovinových“ sektorech, míra nezaměstnanosti má klesnout pod pět procent a produktivita práce se má zdvojnásobit. K roku 2018 se má nejméně pět ruských univerzit dostat do první stovky na světových žebříčcích. Zlepšit se má také bydlení a Rusko se má dostat do první desítky zemí v zavádění elektronických technologií. „Nic senzačního nezaznělo, vystoupení bylo krajně optimistické, v duchu sovětských pětiletek,“ poznamenal server NEWSru.com.