Proti ministrům blízkým Pentě demonstrovala jen hrstka Slováků

Bratislava – Jen několik desítek lidí dnes na bratislavském Náměstí SNP demonstrovalo proti jmenování dvou slovenských ministrů, kteří jsou blízcí finanční skupině Penta. Ta na Slovensku čelí podezření z podplácení politiků a úředníků. Jde o ministryni zdravotnictví Zuzanu Zvolenskou a ministra zdravotnictví Tomáše Malatinského. Šlo o první protest proti vládě Roberta Fica, která se ujala úřadu před třemi týdny. Korupční aféra Gorila byla ústředním tématem kampaně před březnovými předčasnými volbami; demonstrace nespokojených Slováků nejprve přilákaly tisícovky lidí, zájem o účast na protestech pak opadl. Dnešní mítink svolala občanská iniciativa Vízia 21.

Zmíněná korupční aféra dostala název Gorila podle údajného spisu tajné služby, která nepravosti zdokumentovala. Penta prý v letech 2005 a 2006 získala za úplatky vliv na privatizaci a na chod některých podniků. Kauza je spojována s obdobím druhé vlády premiéra Mikuláše Dzurindy.

Podle občanského hnutí Protest Gorila pracovali Zvolenská i Malatinský pro společnosti v portfoliu Penta Investment. Jejich jmenování do vlády hnutí označuje za výsměch občanům a voličům strany Směr-SD premiéra Fica. Vyvolává to prý podezření, že jejich angažování do kabinetu bylo účelové. Oba nestraníci v jednobarevném kabinetu sociálních demokratů možnost ovlivňování ze strany Penty popřeli. Zastal se jich také premiér, podle něhož je podnikatelský či pracovní vztah s finančníky pro práci v politice nediskredituje.

Malatinský se stal ministrem z pozice šéfa energetické firmy, v níž měla v minulosti podíl Penta. Třiapadesátiletý ministr také vlastní dům v uzavřeném areálu v jedné z prestižních lokalit v Bratislavě, kde jsou jeho sousedy spolumajitelé Penty. Vilu ministr pronajímá spolumajiteli finanční skupiny Jaroslavu Haščákovi, který se podle spisu Gorila v letech 2005 a 2006 zapletl do obří korupce slovenských politiků a úředníků. Zvolenská zase byla členkou vedení zdravotní pojišťovny Dôvera, která patří Pentě.

Finanční skupina Penta
Zdroj: ČT24

Unikly údaje o klientech slovenské banky ze skupiny Penta

List Pravda dnes napsal, že unikly údaje o klientech menšího peněžního ústavu Privatbanka, který patří do skupiny Penta. Na seznamu jsou jména asi 80 vlivných podnikatelů, státní instituce nebo příbuzní předních politiků. Případ vyšetřuje prokuratura. Peněžní ústav popřel, že citlivá data unikla z banky. Podle Pravdy podobným seznamem patrně disponovala finanční policie prověřující operace bankovního domu. Policie případ nekomentovala.

Privatbanka se zaměřuje mimo jiné na služby v oblasti soukromého bankovnictví. Bývalý ministr vnitra Daniel Lipšic ji nařkl z opakovaného porušení předpisů, za což jí prý hrozila ztráta bankovní licence. Lipšic dříve v dubnu, den před jmenováním nového kabinetu, prohlásil, že banka opakovaně nenahlásila podezřelé finanční transakce. Privatbanka tehdy své pochybení odmítla a upozornila, že Lipšic informoval o kontrole ještě před jejím skončením.

Rozhovor se Samuelem Abrahámem (zdroj: ČT24)