Londýn provádí před zahájením her bezpečnostní manévry

Londýn - Do zahájení letních olympijských her v Londýně zbývá necelých sto dní a přípravy neberou konce. Na čtyři tisícovky lidí se zapojily do největších bezpečnostních testů před zahájením her. Tři dny budou organizátoři, policie i vládní úředníci simulovat možné útoky i krizové situace. Bezpečnost návštěvníků ale i boj proti dopingu sportovců má mít podle Britů absolutní prioritu.

Skoro osmimilionový Londýn je pro teroristy ideálním terčem. Policejní týmy nacvičují vyhledávání výbušnin i zásahy proti možným útočníkům. Hlavně mají zajistit, aby se na sportoviště nedostal nikdo, kdo neprojde bezpečnostní kontrolou. Preventivní opatření mají na starosti britské tajné služby. Útok čekají ze čtyř hlavních stran: od teroristické sítě al-Káida, osamělých útočníků, irských separatistů nebo pravicových extremistů. Britové hrozbu nepodceňují a na bezpečnost olympiády už vyčlenili rekordní jednu miliardu liber. „Londýn čeká zadání, které neřešilo žádné hostující město za posledních 30 let,“ říká bezpečnostní analytik Sajjan Gohel.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)

Kromě teroristů si organizátoři chystají posvítit i na sportovce-hříšníky. Olympijské hry chtějí mít bez dopingových skandálů, testy proto projde hned polovina sportovců. Pronájem nejmodernější techniky schválila i Světová antidopingová agentura (WADA). Experti budou mít výjimečně rychlou a extrémně citlivou laboratoř, která za den prověří až 400 odebraných vzorků na 250 zakázaných látek. To má být v olympijské historii nový rekord.