V USA se opět objevila nemoc šílených krav

Washington - Do Spojených států se znovu vrátila nemoc šílených krav (BSE). Nakažená byla kráva z mléčné farmy v Kalifornii a americké úřady ujistily spotřebitele a světové dovozce, že nehrozí podezření, že by se její maso dostalo do potravinového řetězce. Celkově šlo o čtvrtý případ výskytu BSE v USA a první po šesti letech. EU přitom nedávno povolila dovoz amerického hovězího na evropský trh.

Experti uvedli, že případ nově nakažené krávy byl „atypický“. Byl to podle nich nový vzácný případ toho, kdy se zvíře nakazí bovinní spongiformní encefalopatií spontánně, nikoli prostřednictvím nakaženého krmiva. „Toto zvíře se nikdy nedostalo do dodávek potravin. Toho se obávat nemusíme,“ prohlásil zástupce amerického ministerstva zemědělství John Clifford.

Navzdory ujištěním ministra zemědělství Toma Vilsacka o neexistenci rizika už zastavili dovoz hovězího z USA dva velcí jihokorejští dovozci. Korejská vláda uvedla, že možná přeruší karanténní inspekce amerického hovězího, což by prakticky znamenalo zastavení dovozu. Mexiko naproti tomu sdělilo, že kroky proti dovozu hovězího z USA neplánuje. Japonsko, které od prvních případů BSE v USA dovoz amerického masa omezuje na zvířata do věku 20 měsíců, také žádné bezprostřední opatření nechystá.

Hovězí maso v korejských obchodech
Zdroj: ČTK/AP/Ahn Young-joon

První případ nemoci šílených krav v USA byl objeven v prosinci 2003, druhý v roce 2005 a poslední v roce 2006. Dva z těchto případů byly atypické. BSE se od svého prvního výskytu v britském hrabství Kent v roce 1986 objevila již ve více než 20 zemích.

Nejvíce případů bylo zjištěno v Británii, která byla v nastalé panice nucena zlikvidovat velkou část svého hovězího dobytka. Česká republika zaznamenala od roku 2001 celkem 30 případů BSE, poslední v roce 2009.

V USA se opět objevila BSE (zdroj: ČT24)

Kvůli BSE bylo vybito 184 tisíc krav

Vědci se domnívají, že u lidí může vést pozření masa krávy nakažené BSE ke Creutzfeldt-Jakobově chorobě mozku, která vede k demenci a poté nevyhnutelně ke smrti. BSE vedla k úmrtí více než 150 lidí a zabití asi 184 000 kusů hovězího dobytka po celém světě, zejména v Británii a Evropě. Přísné kontroly a zákaz krmení krav masokostní moučkou však její šíření zastavily a panika, která propukla hlavně ve druhé polovině 90. let, už vyprchala.