Prostitutky zlomily vaz dalším americkým agentům

Washington - Aféra zaměstnanců americké tajné služby stála místo další dva agenty. Oba sami rezignovali. Dvanáct agentů, kteří měli během summitu v Kolumbii chránit Baracka Obamu, si krátce před jeho příletem pozvali na hotel prostitutky. Šest jich rezignovalo už dřív, další čekají na výsledky vyšetřování. Vládní tajnou službu (United States Secret Service) tak zatím kvůli skandálu opustilo již osm zaměstnanců. Obamovi prý ale nebezpečí nehrozilo. Oznámila to americká ministryně pro vnitřní bezpečnost Janet Napolitanová. Zároveň však uvedla, že chování agentů bylo neomluvitelné.

Skupina agentů tajné služby v noci z 11. na 12. dubna, pár dní před Obamovým příletem do Kolumbie na víkendový Americký summit, pořádala večírek a vzala si na hotel Caribe v Cartageně nejméně dvacet místních prostitutek. Skandál vyšel najevo, když ráno v hotelové hale propukl spor mezi jednou z prostitutek a jedním agentem o placení. Kolumbijka listu The New York Times řekla, že agent se s ní dohodl na 800 dolarech za noc, ráno jí však chtěl dát jen 30 dolarů. Po hádce nakonec dostala 225 dolarů.

Aféra vyvolala v USA pobouření a někteří zákonodárci začali klást otázky, zda incident nebyl systémovým selháním celé tajné služby a zda mohl znamenat prezidentovo ohrožení. Republikáni označili skandál za další příznak dezorganizace Obamovy vlády. Právník tajné služby prohlásil, že Obamova bezpečnost nebyla incidentem nijak ohrožena, a kritizoval úniky informací z vyšetřování do médií.