Maďarsko čeká kvůli justiční reformě soud, půjčku možná dostane

Brusel - Evropská komise se rozhodla pohnat Maďarsko k Soudnímu dvoru Evropské unie kvůli kontroverzní justiční reformě a zákonu o úřadu na ochranu dat. Komise je na druhou stranu připravena odblokovat jednání s Mezinárodním měnovým fondem o preventivní půjčce, o kterou Budapešť usiluje, a to kvůli pokroku ve třetí sporné oblasti, jíž je nezávislost maďarské centrální banky. Maďarský premiér Viktor Orbán komisi slíbil, že nezávislost banky zajistí. Forint posléze vůči euru značně zesílil.

Evropská komise před časem zahájila právní kroky proti Budapešti kvůli obavě z porušení unijního práva ve třech oblastech. Šlo o ústavní zákony týkající se nezávislosti úřadu na ochranu dat, nezávislosti maďarské centrální banky a změny věku povinného odchodu do důchodu soudců a dalších představitelů justice.
   
Budapešť na výtky a dotazy Bruselu zareagovala. Pouze v případě centrální banky ale komisi odpověď a sliby kabinetu premiéra Viktora Orbána uspokojily, takže je připravena právní kroky proti Maďarsku v této věci zastavit, pokud budou přislíbené změny převedeny do praxe. „Komise se dnes rozhodla proceduru pro porušení práva v případě nezávislosti centrální banky uzavřít, jakmile budou náležité právní předpisy přijaty,“ uvedla EK v dnešním prohlášení.

Maďarsko
Zdroj: Tibor Somogyi/ISIFA/SME

Ve zbylých dvou věcech má Brusel stále výhrady, které hodlá předložit Evropskému soudnímu dvoru v Lucemburku. Ten by měl rozhodnout, zda maďarský postup je v rozporu s unijním právem, jak se komise domnívá, či nikoli. V případě reformy justice navíc EK vyzvala Maďarsko, aby s jejím prováděním vyčkalo na rozhodnutí tribunálu.

V případě úřadu pro ochranu dat Bruselu vadí předčasné ukončení mandátu šéfa této instituce, které souvisí se sporným zákonem. U reformy justice se hlavní otázky Bruselu týkají například toho, že věk odchodu do důchodu u soudců, notářů a žalobců na jejím základě klesl ze 70 na 62 let. To by vedlo k tomu, že jen letos do důchodu odejde 236 soudců, tedy zhruba deset procent všech soudců.

Mluvčí EK Olivier Bailly také řekl, že poté, co premiér Orbán a jeho vláda komisi ujistili o plánovaných úpravách sporné normy o centrální bance, mohou být obnovena jednání o preventivní finanční pomoci pro Maďarsko. „Záruky ohledně nezávislosti centrální banky byly maďarskými úřady poskytnuty,“ řekl Bailly.

Imigranti končí za mřížemi

Maďaři ale čelí další kritice ze strany OSN. Vláda premiéra Viktora Orbána totiž začala v roce 2010 uplatňovat politiku zavírání migrantů bez dokumentů, než jim úřady vyřídí žádosti o azyl. Kritici, včetně autorů zprávy OSN vydané v úterý, upozorňují, že tento přístup je neobvykle tvrdý a vymyká se evropským normám a mezinárodnímu právu. 

„Žádná jiná země (ve střední Evropě) neuplatňuje tak extrémní a drsná opatření jako Maďarsko a ze žádné jiné země jsme nedostali tolik podobných zpráv o neoprávněném zadržování a týrání lidí,“ řekl představitel Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) pro střední Evropu Gottfried Köfner.

Telefonát Gregora Martina Papucska (zdroj: ČT24)
Vydáno pod