Breivik: První psychiatrický posudek je samá lež

Oslo - V Norsku pokračuje soudní proces s atentátníkem Andersem Behringem Breivikem. Ten dnes prohlásil, že osmdesát procent obsahu psychiatrické zprávy, která ho označila za nesvéprávného, jsou pouhopouhé lži. Breivik tvrdí, že je duševně zdravý a neměl by být zavřen v psychiatrické léčebně. Psychiatři podle něj pracovali na objednávku vlády a po útocích byli emocionálně nevyrovnaní. „Pro politického aktivistu je nejhorší věcí, která se mu může stát, skončit v psychiatrické léčebně,“ řekl Breivik.

Soud nyní projednává dvě psychiatrické zprávy, které si protiřečí v otázce, zda je atentátník svéprávný, či není. Podle toho, jak soud rozhodne, skončí Breivik buď ve vězení, nebo v psychiatrické léčebně.

Breivik argumentuje proti první psychiatrické zprávě, která určila, že je duševně nemocný a trpí paranoidní schizofrenií, a naopak ve prospěch druhého posudku, jenž dospěl k závěru, že je zodpovědný za své činy.

Anders Breivik
Zdroj: ČTK/AP/Lise Aserud, POOL

Anders Breivik:

„Všechno, co jsem prezentoval, bylo zcela logické. Nevidím sebemenší možnost, že by soud rozhodl, že jsem nepříčetný.“

Breivik řekl soudu, že psychiatři při sestavování první zprávy nedokázali pochopit, že při přípravě útoků záměrně potlačil své city.

Proces s Breivikem začal minulý týden v pondělí a atentátník již v uplynulých dnech nazval první psychiatrickou zprávu, vypracovanou psychiatry Torgeirem Husbym a Synne Sörheimovou, za dílo Asbjörnsena a Moea, což jsou nejznámější norští pohádkáři. 

Anders Breivik
Zdroj: ČTK/AP/Heiko Junge, POOL

Dnes Breivik uvedl, že tato zpráva se zakládá na „zlých smyšlenkách“ a jejím cílem je vylíčit ho jako člověka iracionálního a hloupého. „V té zprávě nejsem popsaný já,“ řekl dnes Breivik soudu.

Breivik přiznává, že zabil 77 lidí v Oslu a na ostrově Utöya, ale popírá trestní odpovědnost. Žádá buď trest smrti, nebo zproštění viny.

Před soudem dnes vypovídaly i oběti bombového atentátu v Oslu a obžalovaný při popisu jejich vážných zranění neprojevil lítost. Jestli by se měl někdo omlouvat, pak je to vládní Dělnická strana, prohlásil.

Od útoků si prý sliboval, že vláda po atentátech změní svou přistěhovaleckou politiku. „Ale místo toho pokračují stejným směrem, takže důvody k boji jsou teď bohužel ještě relevantnější než před 22. červencem,“ prohlásil Breivik.

Atentátník kritizoval i druhou psychiatrickou zprávu, v níž ho jiná dvojice psychiatrů označila za narcistického a asociálního, ale nikoli za nepříčetného. „Nesouhlasím s ani jednou diagnózou,“ poznamenal dnes Breivik. 

Telefonát Emiry Holmeyové (zdroj: ČT24)

Extremista tvrdí, že je členem protimuslimské militantní skupiny inspirované středověkými křižáky a že spolupracuje s dvěma jejich buňkami v Norsku. Vyšetřovatelé považují tato tvrzení za smyšlenky. „Je to opravdová síť,“ trval dnes Breivik na svém.

Podle něj policie nemůže tvrdit, že organizace neexistuje, jenom proto, že ji neodhalila. „Pokud zůstaneme u této logiky, pak já jsem před 22. červencem také neexistoval,“
řekl Breivik. „Nechtěl bych být policejním mluvčím, až se v Norsku stane další útok. Protože on se stane,“ varoval.