Zmizelá Maddie může být stále naživu – takhle by dnes vypadala

Londýn – Britští vyšetřovatelé se ani po pěti letech nevzdávají a stále pátrají po Madeleine McCanové, která v roce 2007 jako čtyřletá zmizela, když byla s rodiči na dovolené v Portugalsku. Detektivové stále věří, že je dívka naživu a že je možné ji najít. Zveřejnili proto její portrét, který Maddie zobrazuje, jak by mohla vypadat dnes.

Detektivové Metropolitní policejní služby dnes zveřejnili podobiznu Madeleine McCannové, která zobrazuje, jak by mohla dnes zmizelá dívka vypadat. Už za několik dní, přesně 3. května, to bude totiž přesně pět let, co Britka zmizela v Portugalsku. Teď by jí bylo 9 let. 

Vyšetřovatelé stále věří, že je Madeleine naživu, obracejí se proto znovu na veřejnost, aby pomohla v pátrání. „Skutečně věříme, že existuje možnost, že je naživu,“ říká šéfinspektor Andy Redwood, který stojí v čele týmu více než 30 lidí, jež po holčičce pátrá. Policie nicméně nevylučuje ani druhou verzi, že Madeleine mohla zemřít. 

Detektivové nyní procházejí informace, které shromáždil speciální tým. Ten vyhodnocuje velké množství materiálu hned ze tří zdrojů – z vyšetřování v Portugalsku, od britských vyšetřovacích úřadů a od soukromých pátracích agentur. Detektivové shromáždili asi 100 tisíc stránek informací o případu a teď je všechny vyhodnocují. 

Maddie zmizela v květnu 2007 krátce před svými čtvrtými narozeninami z hotelového pokoje v portugalském letovisku Praia da Luz, když její rodiče odešli na večeři do restaurace. Od té doby není o jejím osudu nic známo. Neví se, zda ji někdo unesl, nebo jí nějak ublížil. 

Portugalská policie původně podezírala ze zmizení dívky samotné rodiče, žádná obvinění ale nakonec proti nim nepadla. McCanovi jakákoliv obvinění ostře odmítají a tvrdí, že jejich dceru někdo unesl. Podle Redwooda existují ve sledu událostí momenty, kdy mohl být únos skutečně proveden.