Ruský poslanec zřejmě Litviněnka nezavraždil

Moskva - Ruský poslanec Andrej Lugovoj prošel detektorem lži. Vrah bývalého ruského špiona Alexandra Litviněnka tak zůstává nadále neznámý. Britští experti poslance testovali v úterý. Lugovoj chce výsledky testu použít jako argument u londýnských soudů.

Kritik Kremlu a zběhlý agent Litviněnko byl v listopadu 2006 v Londýně otráven radioaktivním poloniem. Před smrtí obvinil z otravy tehdejšího ruského prezidenta a nynějšího premiéra Vladimira Putina.

Radioaktivní stopy vedly k Lugovému

Britské úřady podezírají z vraždy Lugového, který se s Litviněnkem v Londýně tři týdny před smrtí scházel. Při návratu do Ruska za sebou Lugovoj zanechal radioaktivní stopy.

Litviněnkova vražda je předmětem hlubokého sporu mezi Londýnem a Moskvou, protože Rusko odmítlo Lugového do Londýna vydat. Rusko odmítá vydávat podezřelé do ciziny s odvoláním na ústavu, která takový krok zakazuje.

Andrej Lugovoj
Zdroj: ČT24

Lugovoj se mezitím zapojil do politiky. Stal se poslancem za ruské nacionalisty, a dokonce místopředsedou vlivného bezpečnostního výboru Státní dumy.

Test na detektoru podstoupil v Moskvě, kam se za ním britští odborníci vypravili. „Co bude dál, nevím. Každopádně je jasné, že u soudu v Londýně budeme výsledkem zkoušky argumentovat,“ řekl poslanec.

Otráven měl být údajně i Lugovoj

Kvůli vraždě Litviněnka zahájilo trestní stíhání i Rusko a Lugovoj v něm vystupoval jako svědek. Podle agentury ITAR-TASS se v průběhu vyšetřování ukázalo, že otráven poloniem měl být i Lugovoj. Ze svědka se pak stal poškozeným.