Gílání pohrdal soudem, trest si odseděl v soudní síni

Islámábád  - Pákistánský premiér Júsuf Gílání je vinný z pohrdání soudem. Po tři měsíce trvajícím procesu o tom rozhodl tamní nejvyšší soud. Gílání odmítl znovu otevřít případ korupce týkající se prezidenta Ásifa Alího Zardárího. Tvrdil, že ho chrání imunita. Gílánímu hrozilo až 6 měsíců vězení. Dostal ale jen symbolický ani ne 30vteřinový trest, který si odsloužil během soudního stání.

Gílání měl už před dvěma lety v souladu se soudním rozhodnutím obnovit stíhání prezidenta Zardárího a vládních úředníků a poslanců kvůli podezření z korupce. Prezidenta úřady chtěly znovu začít vyšetřovat kvůli podezření z praní špinavých peněz ve švýcarských bankách. Jenže podle premiéra prezidenta Zardárího chrání imunita, a tak odmítl uposlechnout soudní příkaz, aby případ otevřel.

Pákistánský nejvyšší soud za to dnes Gíláního odsoudil, potrestal ho za pohrdání soudem. Jenže dostal jen symbolický trest. Soud rozhodl, že „potrvá jen po tu dobu, než soudci opustí soudní síň“. Gílání tak „seděl“ pouhé tři minuty.

Nicméně i když trest byl pouze symbolický, přeci jen by mohl kvůli verdiktu mít Gílání problémy. V následujících měsících by totiž kvůli odsouzení mohl čelit pokusům o sesazení z úřadu. Cyril Almeida, pákistánský novinář, předpovídá: „Dojde k velkému tlaku opozice, médií, občanské společnosti. Byl usvědčený z pohrdání literou zákona a měl by odejít. Bude na něj vyvíjený velký nátlak, aby rezignoval.“ Gíláního právník ale oznámil, že se premiér odvolá, což by mohlo takové pokusy oddálit tak, aby premiér mohl dokončit svůj mandát.

Gílání potrestán za pohrdání soudem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod