The Economist: Voliči nenávidí strany české vládní koalice

Londýn – Podle komentáře britského týdeníku The Economist jsou strany české vládní koalice nenáviděné voliči a navzájem si nedůvěřují. Jenže než aby čelily důsledkům politické krize, raději upřednostňují to, aby zůstaly u moci. Český premiér Petr Nečas podle listu poslepoval většinu v parlamentu a ukončil tak vyhlídky na předčasné volby, ve kterých by vládní strany pohořely.

Koalice tří stran nastoupila v roce 2010 uprostřed velkých nadějí, že zaútočí proti korupci a špíně. Může se ale pochlubit jen málem. Skandály se rychle šířily, společnost má po krk mizerné úrovně veřejného života a škrtů, které mají dostat deficit pod tři procenta HDP, zdůraznil The Economist.

Podle respektovaného týdeníku bude pro vládní strany především obrovskou výzvou znovu si získat před dalšími volbami důvěru voličů. Podle průzkumů totiž 80 procent lidí vládě nedůvěřuje.

The Economist si všímá především častých obvinění z korupce. Ta mohou být skutečná nebo smyšlená kvůli diskreditaci protivníků. Mnoho obvinění padne a málo se jich vyjasní. List připomíná kauzu odposlechů Romana Janouška, kauzu Promopro nebo korupční skandál exministra životního prostředí Pavla Drobila.

Komentář vysvětluje, že celé zakolísání následovalo po rozkolu koaličních Věcí veřejných. Vicepremiérka Karolína Peake se odtrhla s odůvodněním, že nemůže zůstat ve straně, jejíž hlavní autorita, Vít Bárta, byl usvědčen z korupce. S Karolínou Peake zběhlo deset poslanců VV, kteří by dali vládě těsnou většinu.