Murdochovi prý odposlechy zůstaly do poslední chvíle utajeny

Londýn - Mediálního magnáta Ruperta Murdocha zpovídá již druhý den britská Levesonova komise. Někteří lidé v nedělníku News of the World (NoW) před ním prý tajili praxi odposlechů, kvůli kterým bulvární list loni uzavřel.

Podle Murdocha vysoce postavení lidé v NoW o odposleších věděli, ale tajili to prý před ním, jeho synem Jamesem i Rebekou Brooksovou, kteří vedli News International (NI) sdružující Murdochovy britské listy.

První vlna skandálu začala už v roce 2006, kdy byl za odposlechy odsouzen královský reportér NoW, ale vedení listu tvrdilo, že šlo o izolovaný případ. Naplno aféra propukla loni v červenci, kdy se ukázalo, že reportéři NoW nechali odposlouchávat hlasovou schránku unesené a později zavražděné dívky.

Murdochova aféra s odposlechy
Zdroj: ČT24

Rupert Murdoch, mediální magnát:

„Vysocí představitelé NI byli všichni špatně informováni… o tom, co se tam dělo. Viním z toho jednoho, dva lidi.“

Murdoch se zároveň zmínil  o „chytrém právníkovi“, který prý popíjel s mnoha novináři zapletenými do aféry. Podle britských médií Murdoch mířil na tehdejšího šéfredaktora NoW Colina Mylera a právníka listu Toma Cronea.

Také James Murdoch v úterý před komisí řekl, že Myler a Crone mu nepodali správné informace o rozsahu odposlechů. Rupert Murdoch tak prý nevěděl o rozsahu ilegálních praktik v jeho listech. „Mohu se tak jen omluvit,“ řekl.

Murdoch byl od 70. let klíčovým hráčem na britské mediální i politické scéně. Politici se ho obávali a současně si ho předcházeli, aby získali přízeň jeho listů. Na Murdochovy politické kontakty se zaměřovala jeho středeční výpověď před Levesonovou komisí. Během ní tvrdil, že nikdy neusiloval u politiků o žádné zvláštní výhody.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)