Podvodní jeskyně na Bahamách – neprobádané stopy minulosti

Bahamy - Tým americké Národní vědecké nadace prozkoumává na Bahamách podvodní vertikální jeskyně, kde jsou dokonale uchované stopy minulosti. Právě ty jsou pro vědce klíčem k tomu, jak ostrovy před tisícovkami let vypadaly. Například ve vertikální podvodní jeskyni na bahamském ostrově Eleuthera jsou bez přítomnosti vzduchu dokonale uchované netknuté pozůstatky minulosti. V hloubce 37 metrů lze nalézt tisíce let staré fosílie rostlin a zvířat. Na Bahamských ostrovech je na tisíc podobných vertikálních podvodních jeskyní. Podle odborníků z Národního bahamského muzea je prozkoumaných tak 10 procent z nich.

Podvodní vertikální jeskyně se vytvořily, když během poslední doby ledové erodoval vápencový povrch ostrova. Při pohledu na metr vysoký sloup usazenin odhaduje Pat Fallová, odbornice na pyly z Arizonské státní univerzity, že jeskyně byly zřejmě před 11 tisíci lety na suchu. „Doufáme, že najdeme záznamy o ostrovech před příchodem člověka – lidé se na Bahamy dostali asi před tisíci lety,“ tvrdí Fallová.

Brian Kakuk, Bahamská nadace pro výzkum jeskyní

„Jeskyně jsou schránky, ve kterých se zatavil čas. Nacházíme tak zvířata, o kterých ani nevíme, že tady žila. To jsou klíče, které nám napovídají o místním původním prostředí, které jsme neznali.“ 

"Lidé už zdolali všechny nejvyšší vrcholy světa, prozkoumali všechny džungle. I v roce 2012 ale stále můžeme objevovat nové. Každý týden se tu dostávám do míst, kam ještě člověk nikdy nepronikl, a to je opravdu jedinečné."


Voda se do jeskyní dostala z oceánu, se kterým jsou propojené skrz síť tunelů. Ve většině z nich pak tvoří poslední metry k hladině sladká dešťová voda. Dole – v prostředí s nízkým obsahem kyslíku a vysokými koncentracemi nebezpečných plynů přežijí jen ti nejodolnější tvorové.

Některé mikroorganismy dokonce podle vědců zřejmě jinde na Zemi nenajdeme. Prostředí navíc dokonale uchová všechno, co se do jeskyně dostalo.

Jeskyně na Bahamách (zdroj: ČT24)

Ne všechny kosti odpočívající na dně ale patří zvířatům. Lucayanům – původním obyvatelům Baham – totiž jeskyně dřív sloužily jako hroby. „Pohřbívali v nich své mrtvé, protože věřili, že jsou to svaté brány do jiného světa,“ dodává Nancy Alburyová, kurátorka paleontologické expozice z Národního bahamského muzea.

Obecně platí, že jedny z posledních tajemství světa leží pod vodní hladinou. Lidé zatím prozkoumali jen 5 procent mořského dna. Na nejhlubší místo planety, do 11 kilometrů hlubokého Mariánského příkopu v Tichém oceánu, se člověk dostal po dvaapadesáti letech teprve podruhé. V ponorce vlastní konstrukce se tam v březnu potopil hollywoodský režisér James Cameron.