Staronovým jordánským premiérem je Faíz Taravná

Ammán - Jordánský král Abdalláh II. dnes pověřil někdejšího premiéra Faíze Taravná sestavením nové vlády. Stalo se tak poté, co dnes po půl roce nečekaně rezignoval dosavadní premiér Avn Chasávní. Důvod demise není znám, podle médií ale zřejmě odráží neshody mezi Chasávním a králem kolem procesu reforem, především kolem zákona o letošních parlamentních volbách.

Návrh zákona podle kritiků zvýhodňoval tradiční královy stoupence. Chasávní přišel s úpravou, s níž nesouhlasili mocné bezpečnostní služby a konzervativní kmenoví náčelníci.

Chasávní rezignaci předložil během své cesty do Turecka. Do čela vlády nastoupil 24. října s příslibem urychlit reformy nezbytné pro uspořádání parlamentních voleb. V úřadu vystřídal Maarúfa Bachita, který odstoupil kvůli nespokojenosti poslanců s tempem zavádění reforem. Král pak rozpustil vládu a novým premiérem jmenoval Chasávního. Ten je od roku 2000 členem Mezinárodního soudního dvora. Na další devítiletý mandát do něj byl zvolen v roce 2008.

Taravná vykonával premiérskou funkci koncem 90. let. Předpokládá se, že vládu sestaví během příštího týdne. Byl mimo jiné velvyslancem své země v USA a vedl také jordánskou delegaci na jednáních o mírové dohodě s Izraelem v roce 1994. Jeho postoj k reformám není zatím znám.

Vydáno pod