Pohřební průvod v Bahrajnu se zvrhl v nové srážky s policií

Manáma - Pohřební průvod k uctění památky opozičního aktivisty, který byl v Bahrajnu zabit koncem minulého týdne, dnes vyústil v nové srážky mezi demonstranty a bahrajnskou policií. Dav protestujících lidí zaútočil na policejní služebnu v hlavním městě Manámě lahvemi se zápalnou směsí. Policie odpověděla granáty se slzotvorným plynem.

Při nepokojích, které bahrajnská opozice koncem minulého týdne zorganizovala před automobilovými závody formule 1, byl zabit šestatřicetiletý Saláh Abbás Habíb, jehož mrtvé tělo bylo nalezeno v sobotu.

Habíbova rodina uložila tělo mrtvého do hrobu už v pondělí, ale veřejné rozloučení se konalo až dnes. Průvodu využili odpůrci režimu k novým nepokojům, které podle očitých svědků nejméně na hodinu zablokovaly v metropoli hlavní dopravní tepnu. Podle některých členů rodiny neslo tělo zabitého známky mučení. Policie oznámila, že jeho smrt vyšetří.

Zásah proti bahrajnským demonstrantům
Zdroj: AP Photo/Hasan Jamali

Podle opozice zahynulo od počátku nepokojů v Bahrajnu už přes 80 lidí. Režim velkou část z nich označil za chuligány a teroristy, kteří útočí proti pořádkovým silám. Ministr vnitra šajch Rašíd bin Abdalláh Chalífa dnes v projevu zásahy policie hájil s tím, že bezpečnostní složky mají právo se bránit.

Cílem opozice je omezit vliv královské rodiny Chalífů a přenést těžiště moci do parlamentu. Podle analytiků je napětí i důsledkem regionálního soupeření mezi dvěma mocnými bahrajnskými sousedy, sunnitskou Saúdskou Arábií a šíitským Íránem. Zatímco Saúdská Arábie v Bahrajnu podporuje sunnitskou královskou rodinu, Írán šíitské demonstranty.