Bin Ládinova rodina byla deportována do Saúdské Arábie

Islamábád - Rodina bývalého vůdce teroristické sítě al-Káida Usámy bin Ládina byla deportována Pákistánci do Saúdské Arábie. Oznámil to právník rodiny Aamir Khalil. Bin Ládina zabily speciální americké jednotky před rokem v severozápadním Pákistánu. Z Pákistánu přepraví tři bin Ládinovy vdovy a jejich děti zvláštní letadlo.

„Ano, jsou deportováni do Saúdské Arábie,“ okomentoval právník situaci kolem rodiny bývalého nejhledanějšího teroristy světa. „Členové rodiny bin Ládina odletěli z Pákistánu do Saúdské Arábie, kterou si sami za cíl cesty zvolili,“ uvedla v prohlášení pákistánská vláda.

Bin Ládina zastřelilo loni počátkem května v jeho domě v Abbottábádu nedaleko Islámábádu zvláštní americké komando. Po operaci bylo zadrženo celkem 16 osob včetně tří teroristových manželek. Trojice žen a dvě jejich dospělé dcery byly zadrženy a odsouzeny do vězení za ilegální pobyt na pákistánském území.

Nezletilé bin Ládinovy děti a jedno jeho vnouče z nelegálního pobytu obviněny nebyly, mohly Pákistán svobodně opustit, ale po dobu soudního procesu směly se svými matkami zůstat. Vdovám nyní trest vězení vypršel, ale Saúdská Arábie, kam byly vyhoštěny, je údajně váhala přijmout. Odjezd vdov a dětí byl „z administrativních důvodů“ nejméně o týden odložen. Dvě vdovy jsou Saúdské Arabky, ze Saúdské Arábie pocházel i bin Ládin. Tato monarchie ho ale občanství zbavila už v roce 1994. Třetí vdova je Jemenka.

Sídlo Usámy bin Ládina
Zdroj: ČT24
Vydáno pod