Americký Kongres chce větší příspěvek Evropy na protiraketový štít

Washington – Pro větší finanční podíl evropských spojenců na budování protiraketového štítu se ve čtvrtek vyslovili poslanci amerického Kongresu. Členové podvýboru pro strategické síly branného výboru Sněmovny reprezentantů odhlasovali návrh, aby čtvrtina prostředků určených pro protiraketovou obranu byla zablokována do doby, než spojenci z NATO o svém příspěvku rozhodnou. Návrh odhlasovaný v podvýboru pro strategické síly předpokládá, že evropské státy se budou na projektu podílet „předběžným financováním“. Systém má být hotov do roku 2020.

O vybudování nového systému protiraketové obrany, který má Evropu chránit před íránskými raketami, rozhodlo NATO na summitu v Lisabonu v roce 2010. Výdaje na budování štítu, o nichž členové podvýboru hlasovali, jsou součástí zákona o vojenském rozpočtu na rok 2013. Návrh na zajištění vyššího finančního příspěvku evropských spojenců byl schválen jednomyslně, schůze podvýboru pro strategické síly trvala tři a půl minuty.      

Návrh bude konfrontován s obdobným dokumentem, který projedná Senát vedený demokraty. Jednání Senátu se očekává příští měsíc. Stanovisko vlády Baracka Obamy k případné vyšší finanční účasti Evropy na budování protiraketového štítu není známo.

Nosná raketa Saturn (ležící)
Zdroj: ČT24/Vladimír Klimsa

Některé evropské státy se do budování štítu už aktivně zapojily

Rumunsko a Polsko rozmístí na svém území protirakety SM-3, Turecko souhlasilo s umístěním radaru. Ve španělských přístavech budou kotvit lodi s mobilním protiraketovým systémem Aegis.

Předseda podvýboru Michael Turner novinářům řekl, že USA si nemohou dovolit platit samostatně celý obranný systém. „Nemůžeme si to dovolit hlavně v situaci, kdy to znamená zanedbání protiraketové obrany samotných amerických obyvatel,“ dodal poslanec.   

Cena štítu je podle Turnera enormní a USA musejí na obraně šetřit. Podle dokumentů branného parlamentního výboru není konečná cena obranného štítu přesně známa, protože není dosud rozhodnuto o všech jeho komponentech.

Návrh odhlasovaný v podvýboru pro strategické síly předpokládá, že evropské státy se budou na projektu podílet „předběžným financováním“. Systém má být hotov do roku 2020.