Sněmovnou reprezentantů USA prošel zákon o boji proti hackerům

Washington - Dolní komora amerického Kongresu schválila v noci na dnešek zákon o kybernetické bezpečnosti, který umožňuje vládě a privátnímu sektoru spolupracovat při ochraně před hackery. Kritici ale varují, že zákon může zkomplikovat ochranu osobních údajů. Výhrady má i Bílý dům.Zákon naopak podporují významné americké internetové a telekomunikační firmy, například AT&T nebo Facebook.

Zákon byl schválen pohodlnou většinou hlasů 248 ku 168 díky společnému úsilí republikánů a demokratů. Americkým bezpečnostním složkám nový zákon umožňuje předávat důvěrné informace o internetových hrozbách soukromým společnostem, které pak mohou své sítě lépe chránit před útoky škůdců.   

Spolupráce má fungovat i opačným směrem, což vyvolává obavy ochránců osobních údajů. Předpovídají, že bezpečnostní složky budou moci shromažďovat velké množství citlivých údajů o nestátních subjektech, což jinak americké zákony zakazují.   

Do textu zákona se podařilo dostat několik formulací, které toto nebezpečí omezují. „Nemůžeme skládat ruce v klín za situace, kdy americké firmy krvácejí kvůli internetovému lupičství přicházejícímu z Číny a Ruska,“ řekl novinářům šéf výboru Sněmovny reprezentantů pro zvláštní informační služby Mike Rogers. 

Hacker
Zdroj: ČT24

Navzdory vsuvkám do textu ale zákon umožňuje americkým tajným službám využívat informace získané od firem ke kontrašpionáži a ochraně národní bezpečnosti USA, tedy nikoli jen k ochraně před hackery. Ohradil se proti tomu i Bílý dům, který v prohlášení uvedl, že zákon postrádá záruky pro ochranu soukromí a respektování občanských svobod.   

Zda zákon vstoupí v platnost v nynější podobě, je podle expertů nejasné. Bílý dům podporuje alternativní znění zákona, které vypracoval demokratický senátor John Rockefeller.