Bakterie v nemocnicích mohou ohrozit pacienty

Glasgow – I nemocnice, které se pravidelně desinfikují, mohou ohrozit pacienty. Vyskytují se v nich totiž bakterie, které tamním pobytem získávají obrovskou imunitu na většinu běžných způsobů dezinfekce. Lékaři z univerzity ve skotském Strathclyde ale přišli s metodou, která bakteriím nedá šanci. Vyvinuli totiž speciální silné osvětlení s úzkým spektrem.

Způsob, kterým by se daly nebezpečné bakterie zničit, spatřují vědci v silném osvětlení s úzkým spektrem, zkráceně HINS. „Světla HINS využívají úzké pásmo fialového světla z viditelného spektra. Pro bakterie je smrtelné, ale lidem neuškodí. To umožňuje využití v nemocnicích i během provozu. Průběžně dezinfikuje vzduch i povrchy v místnostech,“ vysvětlil mikrobiolog John Anderson.

Vědci vyvinuli speciální světlo, které bakterie zničí

Na projektu kromě lékařů pracovali i odborníci z jiných fakult. Důležité know-how přinesli experti na optiku, fyziku i elektrotechniku a spolu s mikrobiology vytvořili jednoduchou, ale podivuhodně účinnou zbraň. „Bakterie obsahují molekuly citlivé na toto specifické světlo. Jakmile se s ním dostanou do kontaktu, začnou reagovat s kyslíkem a způsobí smrt bakterie. Je to, jakoby v ní spustily autodestrukci,“ dodal Anderson.

Superbrouci (zdroj: ČT24)

Lékaři svému vynálezu skutečně věří a neváhají ho předvést před kamerami. Praktická ukázka odhalila potenciál nového osvětlení. „Bakterie jsme rozetřeli po celé ploše misky, ale půlku jsme přikryli fólií a druhou vystavili našemu světlu. Tady na té zakryté vidíme, jak se bakterie e.coli během inkubace rozrostly po celé polovině misky. Oproti tomu na osvětlené části úplně vyhynuly,“ řekla mikrobioložka Michelle MacLeanová.

Osvětlení HINS čeká ještě zevrubné testování kvůli případným vedlejším účinkům. Už teď o něj ale projevily zájem nemocnice, potravinářské provozy, a dokonce i sítě tělocvičen a wellness studií.