Nizozemsko je o krok blíž k zákazu prodeje marihuany cizincům

Haag - Soud v Nizozemsku se postavil za chystaný vládní zákaz prodeje marihuany cizincům. Opatření má platit už od 1. května ve třech provinciích na jihu země, od začátku příštího roku pak v celé zemi. Majitelé coffee-shopů, kde se lehké drogy prodávají, chtěli zamezit tomu, aby vstoupilo v platnost. Několik se jich kvůli tomu obrátilo minulý týden na soud. Tvrdili, že je chystané opatření diskriminační. Soud v Haagu dnes jejich žádost zamítl.

Chystaná regule neporušuje „základní principy zákona proti diskriminaci“, uvedl soud. Zdůraznil, že mezinárodní problémy způsobené drogovou turistikou a boj proti obchodu s drogami jsou důležitější než místní nesouhlas. 

Majitelé coffee-shopů sdělili, že se proti verdiktu odvolají. Pokud právní bitvu ve vlasti prohrají, poženou prý tuto věc k Evropskému soudu pro lidská práva. „Chceme opravdu ukázat, že diskriminace nikdy není správná odpověď a vždycky je špatná,“ podotkl Marc Josemans, majitel coffeeshopu Easygoing v Maastrichtu.

Podle chystaného opatření se mají z 670 nizozemských coffee-shopů stát „uzavřené kluby“ s nejvýše 2 000 členy, jimiž mají být pouze plnoletí nizozemští občané. S regulí nesouhlasí Amsterodam, kde cofee-shopy přitahují množství turistů, a jeho starosta Eberhard van der Laan prý chce najít kompromisní řešení.

Kouření marihuany
Zdroj: ČT24

Drogová turistika bude značně omezena

Stoupenci nařízení doufají, že omezí drogovou turistiku, která ročně do Nizozemska přiláká téměř čtyři miliony cizinců, zejména z Francie, Německa a Belgie. Podle některých studií by ale opatření mohlo vést k nárůstu drobné kriminality a obchodování s drogami v ulicích, kvůli kterým začalo Nizozemsko v 70. letech minulého století tolerantní politiku vůči lehkým drogám uplatňovat. „Abych pravdu řekla, kdyby to bylo výhodné koupit načerno, udělala bych to,“ konstatovala jedna turistka z Itálie.

Nizozemská vláda právě padla a obchodníci s konopím věří, že ta další nová pravidla zruší. Politici ale mají plnou hlavu úspor a nemocné ekonomiky - alespoň coffee-shopy chtějí dostat pod kontrolu. Od roku 1976 je v zemi možné prodávat nebo mít u sebe méně než pět gramů marihuany. Pěstování ve velkém se ale v Nizozemsku stejně jako jinde v Evropě trestá.

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)