Série výbuchů v Dněpropetrovsku – tři desítky zraněných

Dněpropetrovsk - V Dněpropetrovsku na Ukrajině dnes explodovaly čtyři bomby ukryté v odpadkových koších. Výbuchy zazněly v krátkých intervalech po sobě. Zranilo se nejméně 27 lidí, tři z toho vážně. Mezi zraněnými je i devět školáků. Bomby explodovaly na tramvajové zastávce, v parku a na vlakovém nádraží. Pátou nastraženou nálož ukrajinské bezpečnostní síly zneškodnily. Prokuratura Doněcké oblasti výbuchy vyšetřuje jako terorismus, nikdo se k nim ale zatím nepřihlásil.

Kolem poledne krátce po sobě otřásly centrem Dněpropetrovsku na několika obvykle velmi rušných místech čtyři výbuchy. První z bomb explodovala u tramvajové zastávky Opera, zrovna když vjížděla tramvaj plná lidí. Zraněno bylo 13 lidí. Později vybuchla bomba na vlakovém nádraží, exploze si vyžádala tři raněné. Další výbuch poblíž strojní průmyslovky zranil 11 lidí, včetně devíti školáků. Čtvrtý výbuch se stal na téměř stejném místě jako první exploze, nedaleko Divadla opery na třídě Karla Marxe.

Zraněno bylo celkem 27 lidí, z toho 25 jich převezli záchranáři do nemocnice. Tři lidé jsou zraněni vážně, 12 osob má středně těžká zranění. Pozadí výbuchů není zatím jasné. Experti ještě nezjistili typ ani sílu vybuchlých náloží.

Ve městě panuje napětí. Výbuchy vyšetřuje policie, která kontroluje odpadkové koše, aby vyloučila případné další možné výbuchy. V centru města byli také preventivně záchranáři se sanitkami. Úřady vypnuly v oblasti mobilní síť. Svědci hovoří i o obrněných transportérech v oblasti útoků. 

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč označil exploze za výzvu pro celou zemi, na kterou Ukrajina patřičně odpoví. Do Dněpropetrovska se okamžitě vydal ministr vnitra, který odešel ze zasedání vlády. Vrchní státní žalobce označil útoky za teroristický čin.

K výbuchům došlo krátce před začátkem evropského fotbalového šampionátu, který Ukrajina pořádá spolu s Polskem. UEFA uvedla, že Ukrajincům nadále důvěřuje, pokud jde o bezpečnostní opatření, jaká přijali před mistrovstvím. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by útoky nějak souvisely s pořádáním evropského šampionátu ve fotbale nebo s tím, že z města pochází vězněná expremiérka Julija Tymošenková.