Zdraví Tymošenkové dělá starosti lékařům i opozici

Kyjev - Na protest proti údajným represím vůči vězněné ukrajinské expremiérce Juliji Tymošenkové dnes poslanci její opoziční strany Vlast zablokovali parlament. V Německu mezitím šéf berlínské kliniky Charité Karl Max Einhäupl vyjádřil pochybnosti, že se Tymošenkové dostane na Ukrajině náležité péče. Dcera vězněné političky Jevhenija tvrdí, že její matce se výrazně přitížilo. Tymošenková je kvůli problémům s vyhřezlou ploténkou prakticky upoutána na lůžko, před týdnem začala navíc držet hladovku na protest proti politickým nátlakům v zemi a fyzickému týrání, jemuž je údajně vystavena. Má modřiny na rukou i na břiše. Německý ministr vnitra Hans-Peter Friedrich varoval, že politici evropských zemí by mohli kvůli Tymošenkové bojkotovat zápasy fotbalového Eura na Ukrajině.

„Máme důvod paní Tymošenkovou brzy ještě jednou navštívit,“ řekl Einhäupl, který nedávno Tymošenkovou vyšetřoval. Dodal, že kvůli zmíněné hladovce je další vyšetření důležité a že klinika Charité je připravena expremiérku přijmout.

Tymošenková tvrdí, že byla o víkendu při převozu do nemocnice ze strany stráží vystavena fyzickému násilí. Poslanci její strany proto chtějí, aby byl případ prošetřen. Dcera Tymošenkové Jevhenija dnes uvedla, že zdravotní stav její matky se poté, co ji strážci zbili, velmi zhoršil. Bojí se, že ji budou ve vězení násilím krmit, aby ji přinutili hladovku přerušit. Jevhenija dnes také řekla, že zástupci státní moci se její matku možná pokusí dostat k sobotnímu soudnímu líčení i proti její vůli. Tento měsíc k soudu nešla kvůli špatnému zdravotnímu stavu. Vládní Strana regionů (PR) prezidenta Viktora Janukovyče informace o násilí vůči expremiérce odmítla.

Tymošenková tento měsíc nešla na zahájení soudního procesu, při němž se má zodpovídat z daňového úniku a zpronevěry z druhé poloviny 90. let. Ze stejného důvodu požádala o odročení soudního líčení plánovaného na sobotu.

Evropští politici by mohli bojkotovat Euro

Německý ministr vnitra Hans-Peter Friedrich dnes varoval, že politici evropských zemí by mohli kvůli zacházení tamních úřadů s Tymošenkovou bojkotovat zápasy fotbalového mistrovství Evropy na Ukrajině. Friedrich, pod jehož resort spadá také sport, si nedovede představit, že by jásal na fotbalovém stadionu na Ukrajině při vědomí, že se o několik kilometrů dál s Tymošenkovou „nezachází podle pravidel civilizovaného státu“. Podle Friedricha je možné, že „mnoho politiků, kteří se chystali zajet na Ukrajinu a podívat se na utkání, tak neučiní“. Ministr uvítal, že plánovanou cestu na Ukrajinu zrušil německý prezident Joachim Gauck. Také eurokomisařka pro spravedlnost Viviane Redingová už prohlásila, že se zahajovacího utkání Eura 2012 na Ukrajině nezúčastní.