Čínský disident se skrývá na americké ambasádě v Pekingu

Peking - Nevidomý čínský disident Čchen Kuang-čcheng uprchl na americkou ambasádu v Pekingu. Potvrdili to jeho kolegové z disentu a také americká lidskoprávní organizace ChinaAid. Spojené státy ani Čína však událost oficiálně nekomentovaly. Podle agentury Reuters obě země nyní jednají o Čchenově osudu.

„Podle řady zdrojů probíhá jednání mezi čínskou a americkou stranou na velmi vysoké úrovni,“ informuje zpravodaj ČT Tomáš Etzler. „Jestliže Spojené státy poskytnou tomuto disidentovi politický azyl, tak to rozhodně rozhněvá Čínu. Jestli ho vydají Číně, tak to rozhněvá celý demokratický svět,“ dodává.

Pod americkou ochranu vedla dramatická cesta. Slepý Čchen musel oklamat stráže a přelézt zeď svého vesnického domku. Z malého Lin-i musel být autem převezen do více než 600 kilometrů vzdálené metropole Pekingu.

Zmínky o Čchenovi na čínském internetu byly nyní zablokovány. "A nejen to, už je zablokováno i slovo 'ambasáda'. Jelikož se mu přezdívá 'bosý právník' nebo 'slepý právník', tak i tato sousloví jsou blokována,“ říká Etzler.

„Můžu vám sdělit, že Čchen je na stoprocentně bezpečném místě v Pekingu,“ uvedl Bob Fu, zakladatel organizace ChinaAid. Bezpečí Čchena ale znamená riziko pro ostatní. Podle některých zpráv po středečním útěku vtrhlo do jeho domu 30 policistů, kteří zatkli disidentova bratra a synovce. „Čchen nejdřív váhal s odchodem do bezpečí. Chce bojovat za svobodu a lidská práva Číňanů a své rodiny,“ dodal Bob Fu. 

Právník samouk se proslavil bojem za práva žen

Prominentní aktivista a právník samouk se proslavil bojem za práva žen. Na videu zveřejněném po útěku vyzývá vládu v Pekingu k boji s korupcí. „Pane premiére, lidé jsou zmateni bezprávím. Zneužívají lokální kádry a úředníci moc ze své vlastní vůle, nebo mají podporu centrální vlády? Myslím, že byste na to měl dát lidem jasnou odpověď,“ prohlásil Čchen.

Čchen se ocitl pod dozorem ve svém vesnickém domku v roce 2010 poté, co byl propuštěn z vězení. K jeho osvobození opakovaně vyzývala i americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, která má příští týden přijet na oficiální návštěvu Pekingu.