Medvěděv: Věznění Tymošenkové je naprosto nepřijatelné

Moskva  - Věznění bývalé ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové je naprosto nepřijatelné, vzkázal dnes do Kyjeva ruský prezident Dmitrij Medvěděv. Vrhá to podle něho stín na Ukrajinu i na její představitele. To, že politici své rivaly v boji o moc nijak nešetří, je normální, nicméně neospravedlňuje to jejich věznění po politickém procesu, řekl dnes šéf Kremlu na setkání s ochránci lidských práv.

Situace na Ukrajině Medvěděva, kterému v křesle prezidenta zbývá posledních několik dnů, prý udivuje. Tymošenková byla loni na podzim odsouzena k sedmi letům vězení za to, že v roce 2009 podepsala pro Ukrajinu údajně nevýhodnou smlouvu o dodávkách ruského plynu.

Medvěděvův výstup je podle komentátora Českého rozhlasu Libora Dvořáka v souladu s posledními rozhodnutími, které činí jako prezident Ruské federace. „Jsou to vesměs kroky velmi liberální. Připomeňme alespoň obnovu volebního zákona v Rusku, obnovení přímých voleb gubernátorů a pokus o vybudování veřejnoprávní televize,“ říká Dvořák.

„Ale když Medvěděv mluví k tomuto případu jako hlava ruského státu, tak bych si na jeho místě uvědomil, že hlavní vinu paní Tymošenkové, tedy podpis nevýhodné rusko-ukrajinské smlouvy, vyvolalo právě Rusko,“ dodává Dvořák.

Podle Moskvy chce současné ukrajinské vedení případ Tymošenkové využít jako nátlakový prostředek a vyjednat si nové smlouvy o dodávkách plynu za výhodnějších podmínek. Odsouzení Tymošenkové kritizuje i Západ. Má podezření, že prezident Viktor Janukovyč a jeho lidé se snaží zneužívat justici k likvidaci svých politických oponentů.

Komentář Libora Dvořáka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod