V Nigérii při bombových útocích zemřelo na 25 lidí

Kano (Nigérie) - Asi dvacet pět mrtvých a šest vážně raněných si dnes vyžádaly útoky na severu a severovýchodě Nigérie. Při explozích a střelbě v kampusu univerzity ve městě Kano na severu země podle agentury AP zemřelo asi 16, podle reportéra agentury AFP však až 20 lidí. Dalších pět obětí si vyžádala střelba při mši v kostele ve městě Maiduguri na severovýchodě. Svědci uvedli, že mezi mrtvými je i kněz.

V univerzitním kampusu v Kanu byli terčem útočníků zřejmě křesťané, kteří se v jednom ze sálů ráno sešli k bohoslužbě. Místem otřáslo několik výbuchů a z okolních ulic svědci hlásili také střelbu. Útok „jsme odrazili a oblast uzavřeli,“ řekl agentuře Reuters mluvčí armády. Jeden z přednášejících řekl, že když se začaly po kampusu ozývat výbuchy a střelba, museli se členové zdejší ochranky dát na útěk, aby si zachránili život. 

K incidentu se zatím nepřihlásila žádná skupina. Neznámí zůstávají i strůjci útoku v kostele v Maiduguri. Město platí za kolébku radikální islamistické sekty Boko Haram, která má na svědomí množství násilných útoků v zemi, a oba dnešní útoky se prý podobaly jejím dřívějším atentátům.

Od poloviny roku 2009 při útocích připisovaných Boko Haram přišlo o život víc než tisíc lidí. Jen v lednu v při koordinovaném útoku na vládní budovy a další cíle ve městě Kano bojovníci z Boko Haram zabili nejméně 185 osob.

Vydáno pod