V baště konzervativního kalvinismu se nesmí surfovat ani dívat na televizi

Staphorst - I Nizozemsko se potýká s nutností naléhavě šetřit. Vláda Marka Rutteho tak musí bez ohledu na to, že je v demisi, až do předčasných záříjových voleb prosazovat škrty. Ten poslední byl ve výši 18ti miliard. Proti hlasovali i dva členové silně náboženské Reformní strany, která se do parlamentu dostala díky tomu, že země nemá žádnou procentuální hranici pro vstup do parlamentu.

Vesnicie Staphorst je baštou neobyčejně konzervativního uskupení. Na první pohled malebná vesnice, barevné farmářské domky a ženy, co dodnes nosí tradiční šaty. Staphorst je ale vyhlášený hlavně kvůli náboženství. Život tu určuje ortodoxní kalvinismus. A ten nedovoluje například dívat se na televizi nebo volně surfovat po internetu.  

„Televize má prostě zábavnou funkci a k tomu jsou lidé rezervovaní,“ tvrdí Sytse de Jong, místostarosta Staphorstu a zástupce Reformní politické strany. „Zní to trochu přehnaně, ale je tam stále ta myšlenka, že televize představuje satana,“ vysvětluje Emile van Rouveroy van Nieuwaal, antropolog a dokumentarista. 

Emile van Rouveroa natáčel o Staphorstu dokument čtyři roky, přesto nikdy nesměl s kamerou do kostela. Místní tam chodí dvakrát nebo třikrát každou neděli. V ten den do vesnice nesmí turisté, nesmí se sportovat, chodit do restaurace ani nikam cestovat. „Měli bychom myslet na našeho Stvořitele, našeho Hospodina, to je pro ortodoxní protestanty důležité,“ tvrdí místostarosta.

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Staphorst je opak liberálního Nizozemska a nápady jako interrupce, sňatky homosexuálů nebo eutanazie tu nemají šanci na úspěch. Opozice na radnici ale těžko prosazuje vůči náboženské Reformní straně i třeba příspěvky pro fotbalový tým. A další jinde běžná témata. Strana nesouhlasí například s financováním orchestru nebo divadla. 

Ortodoxní víra necelé pětině lidí brání taky v očkování. Vesnice je kvůli tomu na seznamu Světové zdravotnické organizace jako riziková oblast. V 70. letech tu propukla epidemie obrny. Od té doby se hodně změnilo. Mladší generace na očkování chodí a čím dál míň se liší od té ze sousední vesnice.

Vydáno pod