Utekli z Kuby do USA. Ve filmu i v realitě

Miami - Dva mladí kubánští herci, kteří před týdnem zmizeli během cesty na filmový festival v New Yorku, se objevili v Miami. Potvrdili spekulace, že ve Spojených státech chtějí požádat o politický azyl. Ve snímku Una Noche – neboli Jedna noc – paradoxně ztvárnili teenagery, kteří se snaží utéct z chudoby komunistického ostrova a začít nový život v Americe.

Núňez a jeho herecká partnerka Anailín de la Rua přenesli svůj příběh na univerzální téma z plátna do reálného života. „Je těžké opustit rodinu a přátele, ale děláte to taky proto, abyste jim mohli pomoct. Na Kubě není žádná budoucnost,“ uvedla kubánská herečka Anailín de la Rúa.

Cesta do Ameriky nebyla tak strastiplná jako ve filmu

Útěk nebyl zdaleka tak dramatický jako ten jejich filmových protagonistů. Snímek Una Noche vypráví příběh tří kubánských teenagerů, kteří se snaží na člunu utéct z bídy na ostrově a začít znovu v Miami. Herci se na Floridu dostali letecky a cestou se v Miami zastavili na filmový festival do New Yorku. A už tam zůstali.  „Byl to pro mě šok. Čekala jsem, že přijedou a užijí si festival,“ dodala režisérka filmu Una noche Lucy Mulloy.

O útěku nejdřív nepřemýšleli. Vše začalo až s nečekaným úspěchem filmu a cestou na festival do Berlína. Pozvánka do Spojených států pak rozhodla. Levný snímek britské režisérky zaujal a v New Yorku dostal několik cen.

Javier pracoval na Kubě v pizzérii, Anailín prodávala na ulici suvenýry turistům. V Americe se chtějí prosadit jako herci. Pomoct by jim mohla režisérka filmu, který jim změnil život. Plánuje totiž pokračování pod názvem Ještě jedna noc.

Dva kubánští herci chtějí hledat štěstí v Americe (zdroj: ČT24)