Libyjský exministr Kúsa popřel zmínky o penězích na Sarkozyho kampaň

Dauhá - Bývalý lybijský ministr zahraničí a šéf libyjských zpravodajských služeb Músá Kúsa označil za nepravdivé zmínky v médiích, že Libye před pěti lety financovala volební kampaň francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Dokument, který to údajně dokazuje, v sobotu zveřejnil francouzský zpravodajský server Mediapart.

Mediapart arabsky psaný materiál zveřejnil týden před druhým kolem francouzských prezidentských voleb. Podle dokumentu z roku 2006 prý režim tehdejšího libyjského vůdce Muammara Kaddáfího v zásadě přistoupil na financování kampaně ve výši 50 milionů eur (1,24 miliardy korun). Dokument ale podle AFP neupřesňuje, zda k financování skutečně došlo.

Músá Kúsa, lybiský exministr zahraničí:

„Všechny tyto řeči jsou překroucené. … Je jasné, že vše, co se říká, nemá žádný základ. Tato otázka si nezasluhuje pozornost.“

Mediapart s obviněním o údajném libyjském financování Sarkozyho kampaně přišel už 12. března. Sarkozy tehdy označil obvinění za směšné a politicky motivované vzhledem k nadcházejícím prezidentským volbám. Nové obvinění Mediapartu odmítl v neděli. „Je to ostuda klást mi takovou otázku,“ řekl mimo jiné ve vysílání televizní stanice Canal+.

Nová zpráva o údajném financování Sarkozyho kampaně posílila napětí mezi ním a socialistickým rivalem v boji o křeslo francouzského prezidenta Françoisem Hollandem. Hollande vyhrál v prvním kole voleb a podle průzkumů ve druhém kole 6. května své vítězství zopakuje. Socialisté v sobotu Sarkozyho vybídli, aby se „vyjádřil“, a vyzvali, aby bylo zahájeno vyšetřování a byl jmenován nezávislý soudce.