Su ťij vyhověla občanům a ukončila bojkot parlamentu

Rangún – Vůdkyně barmské opozice Su Ťij a její strana se rozhodly ukončit bojkot parlamentu a složit přísahu, která je zavazuje k ochraně ústavy. Opozice chtěla původně v přísaze slovo „hájit“ nahradit slovem „respektovat“. Poslanci za Národní ligu pro demokracii (NLD) by mohli v parlamentu zasednout už ve středu, v úterý je v Barmě státní svátek. Su Ťij se během něj má setkat s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem, který je na návštěvě země.

Su Ťij dnes prohlásila, že NLD od svých výhrad ke znění přísahy neustoupila, ale že v tomto případě ustupuje přání občanů. Barmský poslanec se v přísaze zavazuje k tomu, že bude hájit ústavu z roku 2008. NLD žádala, aby bylo slovo „hájit“ nahrazeno výrazem „respektovat“. Tímto slovem už bylo pozměněno několik zákonů včetně volebního, díky čemuž mohla NLD znovu po desetiletích vstoupit do politiky. Zvítězila 1. dubna v doplňovacích volbách, když získala 43 ze 44 křesel, o kterých se rozhodovalo. Mezi zvolenými je také Su Ťij. Parlament se po volbách sešel poprvé 23. dubna.

Rozhodnutí o bojkotu NLD rozzlobilo mnohé ze stoupenců Su Ťij. Mnoho lidí si totiž přeje, aby v parlamentu konečně zasedla žena, která byla schopná neustoupit vojenské vládě 23 let. „Plníme vůli lidí, protože si přejí, aby NLD vstoupila do parlamentu,“ sdělila dnes Su Ťij.

Pan Ki-mun, generální tajemník OSN:

„Bude to vyžadovat naprosté odhodlání a spolupráci, jedině tak může Barma naplnit výzvu, kterou je usmíření a rozvoj. Cesta změny je stále křehká a nejistá, ale je zároveň příliš úzká na to, aby bylo možné se otočit zpět.“