Kvůli smrti záchranáře pilot podezřelý ze zabití z nedbalosti

Innsbruck – Pilot vrtulníku, který o víkendu v Alpách zachraňoval Slováka z ledové pukliny, má problémy. Při akci totiž zemřel jeden ze záchranářů. Pilotovi teď hrozí vyšetřování kvůli podezření ze zabití z nedbalosti. V oblasti byla mlha a pilot musel stroj obrátit, jenže po manévru jeden muž zemřel. Záchranáři se dnes znovu pokusili Slováka vyprostit, ale našli ho už mrtvého.

Víkendová záchranná akce v rakouských Alpách na hoře Grossvenediger skončila tragicky. Jeden záchranář zahynul a další dva byli vážně zraněni. Pod vrcholem 3657 metrů vysoké hory musel pilot v mlze stroj obrátit. Při odepnutí lana spadla trojice mužů na ledovec z asi deseti metrů. Pilot teď bude vyšetřován, všichni přeživší budou vyslechnuti. 

Šestatřicetiletý Slovák byl uvězněný v ledovcové puklině. Dnes se ho znovu pokusili záchranáři vyprostit. Muž zaklesnutý v ledu nereagoval na výzvy. Spadl do hloubky asi 40 metrů, kromě toho ho zasypal sesuv sněhu. Trhlina, do níž spadl, byla místy jen 30 centimetrů široká a záchranáři puklinu rozšiřovali hydraulickým kladivem. Dnes se záchranářům podařilo muže najít, jenže byl už mrtvý.

Slovák byl jedním z osmičlenné skupiny, která vystoupala na vrchol štítu Grossvenediger. Při sestupu se alpinisté rozdělili, pět sjelo na lyžích, tři sestupovali pěšky bez uvázání na laně.

Vydáno pod