Na jihu Nizozemska už nesmí prodat marihuanu cizincům

Maastricht (Nizozemsko) - Ve třech jižních provinciích Nizozemska od dnešního dne platí zákaz prodeje lehkých drog v tamních coffee-shopech lidem, kteří nemají v Nizozemsku trvalý pobyt. Od počátku příštího roku se opatření rozšíří na celé území státu, do něhož každoročně díky jeho liberálnímu přístupu k lehkým drogám zatím každoročně míří několik milionů cizinců.

Majitelům podniků, v nichž se marihuana a hašiš prodávají, nový zákon nařizuje i to, že se z nich musí stát „uzavřené kluby“, do nichž by mělo mít přístup jen asi 2 000 registrovaných. Například coffee-shopy z Maastrichtu, který leží jen kousek od hranice s Belgií a Německem a v němž právě cizinci tvoří velkou většinu klientů, se ale rozhodly normu bojkotovat. Hrozí jim tak kvůli tomu zavření, které by nicméně odstartovalo další vlnu soudních pří.

„To je absurdní. Jen maastrichtské coffee-shopy mají ročně kolem 1,8 milionu návštěvníků,“ řekl šéf sdružení těchto maastrichtských obchodů a současně majitel podniku s názvem Easy Going Marc Josemans, který se s kolegy pokusil neúspěšně vstup normy v platnost zastavit. Obrátili se kvůli tomu i na soud, neboť zákaz prodeje cizincům považují za diskriminaci, avšak tribunál dal zákonu v pátek definitivní zelenou.

Obchod s drogami se může přenést do ulic

Vláda si od omezení drogové turistiky, kterou by zákon měl přinést a která ročně do země přiláká téměř čtyři miliony cizinců, slibuje, že pomůže zamezit rušení nočního klidu i dopravním zácpám. Odpůrci zákona ale namítají, že se obchod s drogami přenese do ulic, kde nebude kontrolován a státní kasa navíc přijde o výrazné množství peněz z daní, které coffee-shopy platí. Josemans podotkl, že zhruba 650 nizozemských coffee-shopů na daních odvede ročně kolem 430 milionů eur.

Vydáno pod