Celý svět se dal do pochodu v prvomájových oslavách

Berlín/Athény – Téměř celý svět si dnes připomíná svátek 1. máje. Místo oslav práce ale lidé již tradičně vyrazili protestovat. Stejně jako v zemích severní Afriky i v Asii lidé vyjadřují svou nevoli s nízkými platy a pracovními podmínkami. Nejvíce nespokojených se ale vrhá do ulic v bohaté Evropě. Nesouhlasí s úspornými opatřeními a společně s demonstranty v USA protestují proti sociální nerovnosti.

Přestože chce řecká vláda zabránit bankrotu země, lidé se proti tvrdým škrtům rozhodli protestovat. Pět dní před volbami se prvomájových manifestací zúčastnily tisíce lidí. „Lidé jsou rozhněvaní, vyjádří to ve volbách. Politický systém upadne do hluboké krize,“ obává se člen levicové strany Antarsya Petros Constantinou. Do ulic vyšli především stoupenci krajní levice, nicméně v mnohem menším počtu, než odbory očekávaly. 

Dopady hospodářské krize dnes velmi pociťují také ve Španělsku. Beznaděj a vysoká nezaměstnanost přiměla lidi vyrukovat proti pravicové vládě. „Vrátili jsme se o 30 let zpátky s jedinou vládou. Musíme dělat přesně to, co děláme právě teď,“ míní demonstrantka v Barceloně.

Také Německo nezůstalo v protestech pozadu. Levicoví radikálové se sešli v Hamburku a Berlíně v noci na dnešek, ale kromě požáru několika automobilů a lahví a kamenů, které létaly vzduchem, nezaznamenala policie větší násilnosti. Obavy ale vyvolává večerní pochod na vládní čtvrť. „V Kreuzbergu a Weddingu je spousta příkladů, jak z domů stěhují sociální projekty, aby tam majitel mohl postavit luxusní apartmá a střelit ho nějakému yuppíkovi,“ rozčiluje se demonstrant v Berlíně.

Svátek práce ve Francii ovlivnily prezidentské volby

Podobná nálada vládne v Itálii i Francii. Tam ale svátek práce zastínila politika. Země si v neděli vybere prezidenta. V samotné Paříži u Eiffelovy věže prezident Nicolas Sarkozy vyzval národ k jednotě a odbory požádal, aby stáhly „rudý prapor“ a sloužily Francii. „Vaším úkolem není hájení ideologie, ale pracujících,“ prohlásil Sarkozy a obhajoval úsporná opatření vlády.

Masivně chtělo na sociální nerovnost upozornit americké hnutí Okupujte Wall Street obsazením newyorských mostů a tunelů. Vítr z plachet jim vzala zima. Téměř 20 tisíc lidí se zúčastnilo demonstrace za pracovní místa a národní jednotu v Tunisu. V tureckém Istanbulu slavily 1. máj desítky tisíc na Taksimském náměstí. Mobilizován tam byl zhruba stejný počet policistů. Protestů se také zúčastnily tisíce lidí na Filipínách, Nepálu či Indii.

Tradičně mohutná byla demonstrace pracujích v Moskvě. Jako příležitost pořádně se ukázat jí využil i prezident Dmitrij Medveděv a premiér Vladimir Putin. Na Rudé náměstí se kromě lidí opěvujících směřování současného Ruska sešli i ti, kteří s ním nesouhlasí. Pochod levicových sil byl tak pro mnohé z účastníků generálkou na nedělní Milionový pochod. Ten má vpředvečer Putinovy prezidentské inaugurace vyjádřit odpor vůči jeho návratu do Kremlu.