Novým maďarským prezidentem je europoslanec János Áder

Budapešť - Maďarský parlament zvolil europoslance Jánose Ádera novým prezidentem země. Áder tak nahradil Pála Schmitta, který počátkem dubna rezignoval kvůli aféře s opsanou dizertační prací. Áderovo zvolení se očekávalo, europoslanec měl podporu strany Fidesz konzervativního premiéra Viktora Orbána. Sociálně-liberální opozice volbu bojkotovala. Ádera podpořilo 262 poslanců - o čtyři hlasy více, než bylo nutné.

Áder je kandidátem vládní strany premiéra Viktora Orbána. Jeho Svaz mladých demokratů (Fidesz) má v parlamentu přesvědčivou většinu, o zvolení Ádera hlavou státu proto nebylo pochyb.

Socialisté, zelení a Demokratická koalice založená bývalým levicovým premiérem Ferencem Gyurcsányem nově zvoleného prezidenta považují za „stranického vojáka“. Proti Áderovi hlasovalo krajně pravicové Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik). 

Luboš Palata, komentátor Lidových novin:

„Áder je Orbánův člověk. Premiér potřebuje v prezidentském křesle někoho, kdo mu bude podepisovat zákony a další věci, které nový parlament ještě nepochybně bude přijímat. To, co probíhá poslední dva roky v Maďarsku, se dá nazvat téměř ústavní revolucí. A zřejmě to neskončí ani s nástupem nového prezidenta.“

Krátce po svém zvolení složil Áder přísahu. V projevu před maďarskými zákonodárci vyzval politiky k tomu, aby se navzájem více respektovali. „Není jedno, jaký vzor předáváme dál,“ připomněl jim. „Od Ádera se nedá očekávat, že by odporoval premiérovi,“ řekl analytik ze střediska Political Capital Juhász Attila. Maďarský prezident navíc nemá příliš rozsáhlé pravomoci. Jeho funkční období je pětileté.

Předchozímu prezidentovi Schmittovi jeho domovská univerzita odebrala doktorský titul za to, že velkou část své dvacet let staré práce opsal od jiných vědců.

Vizitka nového maďarského prezidenta Jánose Ádera (52): 
     
- Poslancem Evropského parlamentu je od července 2009; zastává v něm funkci
místopředsedy výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin.
   
- Od června 1998 do května 2002 předsedal maďarskému parlamentu a dvakrát byl jeho místopředsedou (1997-1998, 2006-2009). Poslancem jednokomorového Národního shromáždění byl od prvních svobodných voleb v roce 1990 až do svého zvolení europoslancem o 19 let později.
   
- Měl podíl na událostech, které vedly k pádu komunistického režimu v Maďarsku. V roce 1988 stál spolu s nynějším premiérem Viktorem Orbánem a několika dalšími lidmi u zrodu opozičního Svazu mladých demokratů (Fidesz). O rok později byl jedním z reprezentantů opozice při jednáních s komunisty o předání moci.
   
- V rámci strany Fidesz postupně zastával řadu významných funkcí; byl mimo jiné zástupcem jejího poslaneckého klubu (1990-1992), v letech 1990 a 1994 řídil volební kampaně Fideszu a později zastával funkci výkonného místopředsedy strany (1995-1997, 1999-2000). Od roku 2002 do roku 2006 vedl poslanecký klub Fideszu.
   
- Vztah mezi ním a lídrem Fideszu Viktorem Orbánem nebyl zdaleka vždy idylický. Před pěti lety se dokonce v deníku Magyar Nemzet objevila spekulace, že názorové rozpory mezi oběma politiky jsou tak velké, že Áder uvažuje o založení vlastní strany. Nakonec ale raději zvolil odchod do Evropského parlamentu.
   
- Je spoluautorem nedávné reformy soudnictví, která u orgánů Evropské unie vzbudila obavu o nezávislost maďarské justice. Podílel se také na změně volebního systému, která podle opozice zvýhodňuje stranu Fidesz.
   
- Narodil se 9. května 1959 v západomaďarském městě Csorna. V roce 1983 dokončil studium práv na budapešťské Univerzitě Loránda Eötvöse a v letech 1986 až 1990 působil jako vědecký pracovník Sociologického výzkumného ústavu Maďarské akademie věd.
   
- Je ženatý, jeho manželka Anita Herczeghová je soudkyní. Mají tři dcery a jednoho syna. 
   
- Hovoří maďarsky a anglicky. 

- Kvůli jisté fyzické podobnosti se slavným americkým hercem se mu přezdívá Charles Bronson z Csorny.