Po střetech demonstrantů s ozbrojenci v Káhiře 20 mrtvých

Káhira - Egyptská armáda posílá k ministerstvu obrany, kde se v noci střetli demonstranti s ozbrojenci, zvláštní jednotky. Ty mají zabránit dalším střetům, v noci při nich zemřelo nejméně 20 lidí. Neznámí útočníci napadli salafistické demonstranty kameny a zápalnými lahvemi a podle svědků se před ministerstvem obrany ozývala i střelba. Většina protestujících jsou stoupenci islamistického kazatele, kterému úřady zakázaly kandidovat v nadcházejících prezidentských volbách. Množí se spekulace, že si útočníky najala vládní vojenská rada, aby několikadenní protesty ukončila.

Neznámí útočníci v noci zabili nejméně 20 lidí a další stovku jich zranili při útoku na protivládní demonstranty v Káhiře. Několik stovek demonstrantů požadovalo konec vojenské vlády. Svědci popisují, jak na ně nad ránem ozbrojenci zaútočili kameny, holemi, zápalnými bombami a střelbou. 

Protesty vypukly poté, co byl kazatel Házem Abú Izmaíl z prezidentských voleb diskvalifikován, protože jeho matka měla dvojí občanství – egyptské a americké. Tím podle úřadů porušil ústavní prohlášení, které bylo schváleno po pádu Mubarakova režimu a nemůže se voleb účastnit. Šajch s tím nesouhlasí a tvrdí, že je obětí spiknutí, které proti němu zorganizovala vojenská vláda.

Podle egyptské ústavy proti rozhodnutí nejvyšší volební komise není odvolání. O post prezidenta se uchází 13 kandidátů. Z toho je jich 7 nezávislých, ostatní jsou kandidáty různých politických stran.

Na protest proti násilnostem už dva uchazeči o prezidentský úřad přerušili předvolební kampaň, a to kandidát Muslimského bratrstva Muhammad Mursí a islamistický kandidát Abdal Futúh.

Rozhovor s Annou Janků (zdroj: ČT24)