Prověřované kolumbijské prostitutky nemají vazby na teroristy

Washington - Prostitutky, s nimiž se zapletli agenti z americké prezidentské ochranky v Kolumbii, nemají spojení s nějakou teroristickou či zločineckou organizaci. Naznačují to první závěry vnitřního vyšetřování tajné služby. Podle ní tak skandál neznamenal hrozbu pro národní bezpečnost Spojených států.

Dvanáct agentů tajné služby společně s několika americkými vojáky pořádali v dubnu před příletem amerického prezidenta Baracka Obamy do Kolumbie pitku. Podle původních zpráv si agenti pozvali do hotelu asi 20 místních prostitutek, závěry vyšetřování však nyní bez vysvětlení uvádějí 12 žen.

Američtí vyšetřovatelé ve spolupráci s kolumbijskými úřady zatím vyslechly deset z dvanácti prostitutek. „Žádná z dosud vyslechnutých žen není napojena na teroristické skupiny ani není na seznamu sledovaných osob,“ uvedla vyšetřovací komise.

Agenti byli donuceni odejít

Tajná služba už kvůli skandálu donutila k odchodu osm agentů zapojených do aféry. Dalšímu muži odebrala bezpečnostní prověrku, což v důsledku znamená, že dotyčný bude muset kvůli nesplnění kvalifikačních požadavků na práci podat výpověď. U tří agentů vyšetřování nepřineslo důkazy o tom, že by nějak pochybili.

Samostatné vyšetřování incidentu vede také americká armáda. Závěry zatím nejsou známy, Pentagon ale všem zapojeným vojákům pozastavil platnost bezpečnostní prověrky.