Čchen chce do USA, Clintonová vyzvala Čínu k respektování práv občanů

Peking - „Žádná země nemůže a nesmí odpírat svému lidu jeho práva,“ prohlásila americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová dnes v Pekingu. Vyjádřila se krátce poté, co slepý čínský disident Čchen Kuang-čcheng opustil ambasádu USA v Pekingu, kam se předtím uchýlil, což vyvolalo nové napětí mezi USA a Čínou. Washington dnes potvrdil, že aktivista si v rozporu s předchozími prohlášeními nyní přeje i s rodinou emigrovat. Čchen v dnešním telefonátu členům amerického Kongresu na jednání o jeho případu řekl, že se chce Clintonovou setkat a že doufá, že bude moci z její strany získat pomoc.

Šéfka americké diplomacie je na dvoudenní mezivládní hospodářské a diplomatické konzultaci obou zemí a hned na úvod vyjádřila myšlenku, že všechny vlády musejí respektovat touhu občanů po právním státu. Čínský prezident Chu Ťin-tchao při stejné příležitosti zdůraznil, že Spojené státy a Čína se musejí vzájemně respektovat, i když spolu nesouhlasí. Varoval před zhoršením vztahů obou zemí, což by podle něj představovalo vážné hrozby pro svět.

Hillary Clintonová:

„Samozřejmě, že jako součást dialogu Spojené státy zmínily význam lidských práv a základních svobod. Věříme, že všechny vlády musejí odpovědět na touhu svých občanů po důstojnosti a vládě práva.“

Čína již dříve Čchenův případ odsoudila jako vměšování USA do svých vnitřních záležitostí a vyzvala Washington, aby se za poskytnutí útočiště disidentovi na svém velvyslanectví omluvil.

Čtyřicetiletý právní samouk Čchen proslul bojem za práva obětí čínské politiky jednoho dítěte v jedné rodině, jejíž součástí jsou kupříkladu nucené potraty a sterilizace, a také podporou občanů, jimž čínské úřady bez adekvátní náhrady zabavily jejich pozemky. Slepý aktivista strávil posledních 20 měsíců v domácím vězení. Předtím si odpykával čtyřletý trest ve vězeňské cele, z níž byl propuštěn v září 2010.

Disidentovi se nedávno podařilo utéct z domácího vězení a ukrýt se na velvyslanectví USA. Ve středu ambasádu opustil s tím, že prý dostal výhrůžný vzkaz, že pokud neopustí americkou ambasádu, bude jeho žena ubita k smrti. Po odchodu řekl, že má strach o svou bezpečnost a chce i s rodinou z Číny odejít, vyzval o pomoc Bílý dům. Kolem jeho pobytu na ambasádě a následného odchodu přetrvává podle agentur řada nejasností.

Mluvčí diplomacie Spojených států Victoria Nulandová novinářům řekla, že američtí činitelé dnes s Čchenem i s jeho manželkou mluvili a že „rodina změnila názor a již nechce zůstat v Číně“. Američtí činitelé s disidentem v současnosti diskutují o možnostech řešení jeho situace.

Čchen dnes z nemocničního pokoje v Pekingu zatelefonoval členům Kongresu USA. „Chci se setkat s ministryní Clintonovou. Doufám, že budu moci získat další pomoc z její strany,“ citovala z telefonátu agentura AFP. Podle agentury Reuters disident řekl, že chce přijet do USA, aby si odpočinul. „Neodpočíval jsem deset let,“ uvedl Čchen, jehož hlas mohli členové zasedání slyšet díky mikrofonu přiloženému k mobilního telefonu, na který volal. „V tuto chvíli se nejvíce obávám o bezpečí mé matky a bratrů. Opravdu chci vědět, co se s nimi děje,“ podotkl také.

Washington a Peking tento týden narychlo uzavřely dohodu, podle níž měl Čchen opustit ambasádu a setrvat v Číně. Washington se dohodou snažil na poslední chvíli zažehnat diplomatickou krizi před příletem Clintonové a ministra financí Timothyho Geithnera do Pekingu. Američané aktivistu ujistili, že čínské úřady zlepší jeho životní podmínky a umožní mu přestěhovat se s rodinou do některého čínského univerzitního města a pokračovat ve studiu. Disident prý s odchodem z velvyslanectví za těchto okolností souhlasil. Po odchodu z ambasády ve středu ale překvapivě požádal o politický azyl v USA. S odvoláním na svou manželku Jüan Wej-ťing uvedl, že jeho rodina byla ve svém domě ve vesnici v provincii Šan-tung obklíčena příslušníky bezpečnostních sil, kteří jeho příbuzným vyhrožovali.

Čchenův případ zastínil americko-čínské rozhovory, které se měly týkat především obchodu a ožehavých mezinárodních témat jako KLDR, Íránu a Sýrie.

I když disident původně Čínu opustit nechtěl, rozmyslel se po rozhovoru s manželkou. „Cítím se velmi ohrožený. Má práva a bezpečnost tady nemohou být zaručená. Když jsem byl na americkém velvyslanectví, neměl jsem u sebe rodinu, a proto jsem některé věci nechápal. Poté, co jsem se s nimi mohl setkat, změnil jsem názor,“ uvedl.

Čchen v rozhovoru pro CNN požádal Baracka Obamu, aby pomohl jeho rodinu dostat ze země. Případný odjezd někdejšího bojovníka proti nuceným potratům je pro Peking velmi citlivá záležitost. Odchodem z americké ambasády navíc ztratil přímou ochranu zahraničních diplomatů.

Vydáno pod