Brazilská škola chce omezit počet unesených dětí

Vitória da Conquista (Brazílie) - Jedna z brazilských škol si klade za cíl snížit počet unesených dětí a zajistit jejich bezpečnost. Právě tato škola se nachází ve městě Vitória da Conquista. Tamní úřady hlásí extrémní počet vražd, dokonce vyšší než v Sao Paulu. V boji proti zločinu by měly pomoct i nové školní uniformy.

Na první pohled jde o běžnou školní uniformu, ve skutečnosti ale přináší zbraň proti kriminalitě. Trička studentů ve městě Vitória da Conquista je mají ochránit nejen před únosy, ale také proti četnému žáskoláctví. „Vynechával jsem hodiny ve škole a místo toho chodil hrát fotbal, videohry nebo jsem šel jen tak do města,“ podotkl student Lucas Almeida Rocha.

V uniformách je všitý speciální čip, funguje jako GPS

V rukávu uniformy je všitý čip, podobný nosí domácí zvířata, aby se neztratila. Pomocí GPS systém dokáže identifikovat polohu svého nositele. „Rodiče okamžitě dostanou smsku, pokud se jejich děti neukážou ve škole. A tím spíš můžou tento problém vyřešit. Nejenže se zlepšila disciplinovanost žáků, ale i rodiče se mnohem více zapojili,“ vysvětlil ředitel školy Sidney Soares da Silva.

Záškoláctví podle statistik opravdu kleslo. I když kritici přezdívají systému státní chůva pro studenty, rodiče si trička nemůžou vynachválit. Během příštích let by mělo projekt využívat přes čtyřicet tisíc místních studentů ve věku od 4 do 14 let. Uniformy přišly město zatím asi na půl milionu eur. Vitória de Conquista je první, kdo takový plán představil a vzhledem k vysoké míře zločinu v celé Brazílii možná bude k podobným krokům inspirovat i ostatní.

Brazilská škola chrání studenty (zdroj: ČT24)