Kvůli Tymošenkové bojkotuje jaltský summit už 9 prezidentů

Kyjev - Devět evropských prezidentů již odmítlo účast na summitu o evropské integraci, který ukrajinský prezident Viktor Janukovyč pořádá v Jaltě na Krymu. Nově zvolený ruský prezident Putin naopak s bojkotem Ukrajiny kvůli Tymošenkové nesouhlasí. Podle něj by se sport neměl míchat s politikou a obchodem. Tymošenková ale navzdory četným výzvám nepřeruší hladovku a vyzývá svět, aby neustal v tlaku na ukrajinské úřady.

Jaltský summit se uskuteční 11. a 12. května a podle původních představ pořadatelů se ho měli zúčastnit prezidenti či premiéři prakticky všech středoevropských a východoevropských států. Jenže bojkotovat takzvaný středoevropský summit se už dříve rozhodli prezidenti Česka, Německa, Rakouska, Itálie a Slovinska. Podle posledních zpráv agentur se k dosavadním pěti státníkům, kteří na Ukrajinu nepřijedou, připojili prezidenti Chorvatska Ivo Josipović, Estonska Toomas Hendrik Ilves, Rumunska Traian Basescu a Bulharska Rosen Plevneliev.

Někteří z politiků svou neúčast otevřeně zdůvodnili represemi proti vůdkyni ukrajinské opozice Juliji Tymošenkové, jiní podle agentury Unian zvolili „tradiční diplomatickou výmluvu s odkazem na náročný pracovní program“.

Spolu s šéfem Evropské komise (EK) José Manuelem Barrosem se evropského fotbalového šampionátu na Ukrajině Nezúčastní ani žádný z 26 dalších členů této unijní instituce.

Stanovisko evropských partnerů Ukrajina kritizuje a protestuje jak proti odvolávání účasti na jaltské konferenci, tak i proti hlasům volajícím po bojkotu evropského fotbalového šampionátu, který pořádá spolu s Polskem.

Putin: Sport má zůstat sportem 

S bojkotem Ukrajiny naopak nesouhlasí nově zvolený ruský prezident Vladimir Putin. „Myslím, že sport by se neměl za žádných okolností míchat s politikou, obchodem a dalšími záležitostmi,“ prohlásil dnes. Dodal, že sport má zůstat jen sportem. 

Zároveň naznačil, že pokud by měla Tymošenková zájem, mohlo by Rusko převzít její léčbu. Ovšem musel by souhlasit i Kyjev. Putin okomentoval rovněž trest vězení pro expremiérku za podpis smluv o dodávkách ruského plynu. Podle něj jsou dohody v souladu se zákonem.

Merkelová žádá přístup Tymošenkové k léčbě

Přístup Tymošenkové k „náležité léčbě“ dnes znovu požadovala německá kancléřka Angela Merkelová. Připomněla, že německé lékařské kapacity jsou připraveny poskytnout v německých klinikách vůdkyni ukrajinské opozice lékařskou pomoc. Merkelová dala najevo, že o případné cestě za německými fotbalisty na Ukrajinu se rozhodne až těsně před mistrovstvím.

Německo se postavilo do čela států protestujících proti údajnému zneužívání ukrajinské justice proti politickým oponentům režimu. Ministr zahraničí Guido Westerwelle dnes v listu Rheinische Post uvedl, že Berlín nebude ratifikovat smlouvu o přidružení Ukrajiny k Evropské unii, dokud se případ Tymošenkové uspokojivě nevyřeší. Ministr se na protest proti zacházení s Tymošenkovou rozhodl bojkotovat blížící se evropský fotbalový šampionát, který Ukrajina pořádá spolu s Polskem.

K výzvám zajistit humanitární řešení kauzy vězněné ukrajinské expremiérky se dnes připojil předseda polské vlády Donald Tusk. Nicméně se vyslovil proti snahám bojkotovat blížící se evropský fotbalový šampionát. Tymošenková by sama podle Tuska neschvalovala, kdyby léta příprav na mistrovství vyšla nazmar.

Proti totálnímu bojkotu fotbalového mistrovství se dnes v redakčním článku naopak postavil vlivný britský list The Financial Times. Podle redakce se bojkot mezinárodních sportovních událostí v minulosti neosvědčil. Pokud bude šampionátu ponechán volný průběh, miliony lidí budou mistrovství sledovat, a opozice tak bude mít možnost ozvat se. Na ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče by navíc podle listu bojkot nezapůsobil, protože dokázal ustát mnohem tvrdší údery, mimo jiné odmítnutí ratifikace asociační smlouvy s EU.

Julija Tymošenková
Zdroj: ČTK/AP/Ukrainian Pravda

Tymošenková hladovku neukončí

Navzdory výzvám rodiny, stoupenců i zahraničních politiků Tymošenková svou hladovku nepřeruší. Vyzývá zároveň světovou veřejnost, aby neustala v tlaku na ukrajinské úřady. Na improvizované tiskové konferenci před budovou charkovské věznice to dnes oznámila její dcera Jevhenija. Hladovka, která dnes vstoupila do čtrnáctého dne, je podle ní účinnou formou, jak svět upozornit na neblahý vývoj událostí na Ukrajině. Podle obhájce Tymošenkové Serhije Vlasenka expremiérka výrazně zhubla a téměř se nepohybuje. Denně pije vodu, k pokusům o nucenou výživu se vězeňské úřady zatím neodhodlaly. Poslední vězeňskou procházku absolvovala Tymošenková loni 5. listopadu. Její život je podle Jevhenije ohrožen. Tymošenková vyhlásila hladovku 20. dubna na protest proti věznění a fyzickému násilí, jemuž je údajně vystavena.

Apel na přerušení hladovky adresoval do Charkova i vůdce politické strany Udar a proslulý ukrajinský boxer Vitalij Kličko. „Se znepokojením čteme poslední zprávy o stavu vašeho zdraví. Prosíme vás, abyste hladovku zastavila, protože ohrožuje nejen vaše zdraví, ale i váš život. Ukrajina vaši sílu potřebuje,“ uvádí Kličko. K přerušení hladovky svou předsedkyni vyzvalo v emotivním manifestu celé vedení strany Vlast (Baťkivščyna).

Od prvních dnů hladovky vězeňské úřady vyměnily osazenstvo cely, v níž je Tymošenková vězněna. Jejími novými spoluvězeňkyněmi se staly dvě ženy, jedna odsouzená za padělání peněz a druhá za krádež. Obhájce Vlasenko označil výměnu spoluvězeňkyň za záhadnou. „Nevíme, co je to za dámy. Podle některých informací jedna z nich vůbec není odsouzená,“ poznamenal mnohoznačně.

Osud Tymošenkové rozděluje Evropu (zdroj: ČT24)