Atentát na nigerijském tržišti - přes tři desítky mrtvých

Lagos - Útok na tržišti v severovýchodní Nigérii si vyžádal nejméně 34 lidských životů a 22 zraněných. Pachatelé se zatím k atentátu nepřihlásili. Podle agentury AP na tržiště ve městě Potiskum ve státě Yobe ve středu v noci zaútočilo střelbou a výbušninami asi dvacet ozbrojenců. Bezhlavě pálili na lidi i dobytek, sdělil mluvčí policie. Záchranáři nevylučují, že bilance zabitých bude mnohem vyšší. Nejmenovaný činitel dokonce předpokládá, že jich je nejméně padesát, jelikož některé rodiny své mrtvé již pohřbily.

Podle policejního mluvčího šlo možná o pomstu za neúspěšný útok ze stejného dne, při němž podle obchodníků chtěl stejný gang ukrást na tržišti peníze. Útok ale odrazili a jednoho z ozbrojenců dokonce zajali. Dali mu kolem těla pneumatiku, polili ho benzinem a upálili.

Zločinci obvykle vyvolají na tržištích paniku, aby přinutili lidi k útěku a oni měli čas k loupežím. Jejich cílem se stávají právě trhy s dobytkem, jelikož tamní obchodníci mívají hodně peněz.

Útoky a přestřelky jsou v zemi prakticky na denním pořádku. Úřady z nich viní radikální islamistickou sektu Boko Haram. Od poloviny roku 2009 bylo při násilnostech připisovaných této skupině zabito více než tisíc lidí.

Oběť nigerijských útočníků
Zdroj: ČTK/AP/Salisu Rabiu