Libyjský expremiér tvrdí, že Sarkozyho kampaň financoval Kaddáfí

Tunis – Bývalý libyjský premiér Bagdádí Alí Mahmúdí tvrdí, že Sarkozy financoval svou předchozí prezidentskou kampaň penězi od libyjského diktátora Muammara Kaddáfího. Takové podezření se objevilo už v minulosti, Sarkozy ho přitom odmítá. Libyjský expremiér ale potvrdil, že nynější francouzský prezident získal od Kaddáfího asi 50 milionů eur.

„Muammar Kaddáfí, jeho režim a činitelé v jeho okolí financovali volební kampaň Sarkozyho v roce 2007,“ řekl tisku Mahmúdího advokát Bašír Assíd, podle něhož šlo zhruba o 50 milionů eur. Mahmúdí je vězněn v Tunisku. 

Francouzský zpravodajský server Mediapart zveřejnil v dubnu dokument z roku 2006, podle něhož režim tehdejšího libyjského vůdce Muammara Kaddáfího přistoupil na financování kampaně ve výši 50 milionů eur (1,24 miliardy korun). Domluveno to prý bylo v říjnu 2005 při jednáních obou zemí o libyjském nákupu francouzských zbraní, kdy Sarkozy byl ještě ministrem vnitra. Není ovšem jasné, zda k transakci skutečně došlo. 

Sám Sarkozy obvinění odmítá. Koncem dubna informace o libyjském financování kampaně označil za nepravdivé i bývalý šéf libyjských zpravodajských služeb a exministr zahraničí Músá Kúsa. Ten loni během povstání proti Kaddáfímu přešel na stranu povstalců.

Vydáno pod