Rom, který ukázal, že láska ke Kristu nezáleží na rase

Vatikán - Ceferino Jiménez Malla, znám také jako El Pelé – Rom, kterého papež Jan Pavel II. prohlásil 4. května 1997 za blahoslaveného.  A o koho se jedná? Španěl, který zemřel mučednickou smrtí v době španělské občanské války. Narodil se roku 1861 v katalánské provincii Lérida ve vesnici Benavent de Segria, kde pomáhal chudým. Svůj život prožil ve městě Barbastro, a přestože byl téměř negramotný, díky své přirozené inteligenci se stal členem městské rady a tamější biskup se s ním pravidelně radil.

V době, kdy armáda pronásledovala duchovní, byl El Pelé zatčen a uvězněn za to, že schovával a chránil ve svém domě mladého kněze. Ve vězení mu vojáci nabídli, že ho propustí, pokud se veřejně vzdá své víry a zbaví se svého růžence. El Pelé však odmítl, a tak v srpnu 1936 skončil před popravčí četou. Jeho tělo bylo spáleno a pohřbeno do neoznačeného hrobu.

Při blahoslavení El Pelého se sešlo přibližně 40 tisíc věřících. Tehdy 76letý papež Jan Pavel II. označil Ceferina Jiméneze Mallu za hluboce věřícího muže, který se snažil o zlepšení vztahů mezi Romy a Neromy. „Blahoslavený Ceferino Jiménez Malla rozséval soulad a solidaritu mezi Romy a byl vyjednávačem při konfliktech, které sužují vzájemné vztahy mezi Romy a Neromy,“ řekl papež ve svém tehdejším kázání.

Papež řekl tisícům Romů na slavnosti blahoslavení, že uznání Ceferina Jimeneze Mally římsko-katolickou církví je prvním krokem k ukončení netolerance. „Ceferino Jiménez Malla ukázal všem, že láska ke Kristu nezáleží ani na rase a ani na kultuře,“ dodal Jan Pavel II. ve svém kázání k přítomným Romům.