Nahatý císař se Rumunům hnusí

Bukurešť – S nepochopením, ba přímo zděšením se mezi obyvateli Bukurešti setkala bronzová socha římského císaře Trajána. Většina lidí dílo považuje za podivné nebo dokonce za obludné až odporné. Nahý Traján s „napumpovanými“ hýžděmi drží vlčici, z jejíž hlavy vychází něco, co připomíná obrovské slepé střevo. Rumunský tisk dílo popsal jako „monstrum, které uteklo z Černobylu“. Dílo před národním muzeem rumunských dějin odhalil starosta rumunské metropole Sorin Oprescu. Socha v přepočtu za více než milion korun se ale nelíbí ani vedení muzea, které vyzvalo město, aby ji odstranilo.

Autorem sochy je před čtyřmi lety zesnulý renomovaný sochař Vasile Gorduz. Existují tři kopie Trajána. Jednu dostala darem jihošpanělská Sevilla, která ji po zhlédnutí raději odsunula na předměstí, druhá kopie je v Římě a třetí v Bukurešti. Italská verze stále ještě není dokončena.

Někteří vtipálci označují dílo za první sochu věnovanou potulným psům. „V životě jsem neviděla něco tak směšného: vlk s hlavou pitbula, ještěrčím ocasem a nádorem na krku v rukou chlápka, co se stydí za svou nahotu,“ komentovala sochu jedna z kolemjdoucích

Traján je v zemi spolu s dáckým králem Burebistou považován za rumunského praotce.