Ochránci lidských práv kritizují Eurosong v Ázerbájdžánu

Baku - Nejen fotbalové Euro na Ukrajině, ale i další mezinárodní soutěž čelí kritice ochránců lidských práv. Koncem května hostí Ázerbájdžán hudební soutěž Eurosong. Jenomže tamní úřady utlačují novináře i umělce, včetně zpěváků. Stačí, aby kritizovali prezidenta či vládu.

Kaspická ropná velmoc chce za tři týdny světu ukázat svou lepší tvář. Loňské vítězství pěveckého dua Eldar a Nigar zajistilo Ázerbájdžánu pořadatelství soutěže, kterou v přímém přenosu každý rok vidí přes 100 milionů diváků. 

Jenže ne všichni zpěváci se v zemi těší u úřadů takové oblibě. Například Džamal Alí, lidé ho milují, jenže úřady ho tak v lásce nemají. Na demonstracích zpívá protestní písně. Kvůli tomu ho policisté v březnu zadrželi a bili tak dlouho, až nemohl chodit.

Džamal Alí
Zdroj: ČT24

Na odvrácenou tvář země upozorňují právě lidé jako Džamal Alí. Spoléhají, že na potlačování svobody slova upozorní i pořadatel nejsledovanějšího nesportovního přenosu na světě - Evropská vysílací unie (EBU). „EBU by měla říct velmi nahlas, že svobodná pěvecká soutěž se může odehrát jen ve svobodné zemi,“ myslí si ázerbájdžánská novinářka Chadija Ismailovová. 

Ázerbájdžánská vláda zastrašování kritiků režimu popírá. Přesto na nátlak sdružení evropských veřejnoprávních televizí slíbilo zlepšení. „Dohodli jsme se, že budeme spolupracovat na rozšíření a zajištění svobod médií,“ uvedl Ali Hasanov z ázerbájdžánského úřadu vlády.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)
Vydáno pod