Šéf řecké konzervativní pravice slibuje, že vyžene přistěhovalce

Atény – Velkým tématem řecké předvolební kampaně se kromě ekonomiky stali i ilegální přistěhovalci. Do parlamentu se s největší pravděpodobností dostane extremistická strana Zlatý úsvit, která proti imigrantům bojuje. Na toto téma dnes promluvil i šéf řecké konzervativní strany Antonis Samaras. Ten voličům slíbil, že bude intenzivně pracovat na vyhošťování nezákonných přistěhovalců.

V bojovném projevu před desetitisíci stoupenců vůdce Nové demokracie (ND) prohlásil, že nelegální imigranti začali „tyranizovat řeckou společnost“. Řecko si s ilegálními přistěhovalci neví rady. Jen loni prošlo přes řeckou hranici přes 300 nelegálních imigrantů denně. Třetina všech nelegálních přistěhovalců, kteří přišli loni do EU, se sem dostala právě přes Řecko.

V předvolebních průzkumech tak rychle zesílilo řecké hnutí Zlatý úsvit, které netají sympatie k předchozím vojenským diktaturám a které má naději zejména díky své protiimigrační rétorice dostat se do parlamentu.

Na protipřistěhovaleckou notu sází i pravicový Sarkozy, který bojuje o hlasy krajně pravicových voličů. Jenže předvolební průzkumy předpovídají Sarkozymu porážku.